Hösten är här igen efter ett långt och härligt sommarlov och en avkopplande semester. För många innebär hösten att vi återgår till de vardagliga rutinerna med jobb och skola och det kan kännas skönt att få tillbaka strukturen på vardagen igen.
Men, för en del kan det vara svårt att komma in i rutinerna igen, särskilt om det är något nytt och främmande som väntar. En del inleder sin skolgång för allra första gången, många byter stadie eller skola helt och hållet och nästan alla börjar en ny årskurs. Man får kanske nya lärare, ett nytt klassrum och ibland nya klasskompisar.
Det finns mycket som inte är precis som vanligt och man kan känna sig spänd och nervös.
Och om man är spänd och nervös, så beter man sig kanske inte heller riktigt som man brukar. Då kan det plötsligt vara svårt att göra sig klar på morgonen eller så blir det bråk med andra runtomkring. Det kanske kan vara svårt att somna kvällen innan eller ja – kanske hela veckan före. Beteendet kan se ut på många olika sätt och du vet bäst hur ditt barn tacklar nya situationer, men många är vi som drömmer om en bra skolstart.
Tala om skolstarten
Att prata (och att vi som föräldrar lyssnar) om det nya och främmande hjälper för det mesta, då kan man förhoppningsvis reda ut vad det är som oroar. Det brukar alltid bli lättare när man sagt det högt, berättat om sin oro för någon. Det säger jag ofta till mina barn. Ibland oroar man sig kanske för något bara för att man inte vet exakt vad som ska hända eller vad som förväntas av en. Andra gånger kanske det har blivit ett missförstånd eller något man enkelt kan reda ut.
Att veta hur ditt barn tänker och känner är inte det lättaste, men du får fungera som en detektiv och försöka lista ut vad ditt barn tänker och känner.
Inkludera barnet i planeringen
Du kan försöka förbereda dig och ditt barn på övergången från sommarlov till skolstart för att göra den så smidig som möjligt. Prata om att skolan snart börjar, diskutera och planera tillsammans vad som kommer att hända under dom sista sommarlovsdagarna och vad som händer sedan i skolan. Om ditt barn är delaktig i planeringen kan det vara lättare att följa. Kom också in i vardagsrutinerna i god tid innan skolstarten, kanske ett tydligt och synligt dagsschema kan hjälpa ditt barn att komma upp på morgonen och komma igång. Visualisera gärna dagens schema på ett strukturerat sätt med bildstöd som ni tillsammans följer innan skolstarten och de första dagarna i skolan. Var konsekvent så länge ni har schemat.
Använd hjälpmedel
Morgonrutinen kan också vara utmanande, ofta är man trött och det blir alltid lite bråttom för att hinna i tid. Man tror att man har mera tid än vad man har. Ett sätt att försöka visualisera tiden är att använda något hjälpmedel som time timer eller timglas. Dessa hjälpmedel konkretiserar tiden genom att tydligt visa hur lång tid som är kvar. Förbered er också genom att packa väskan och ta fram kläder färdigt kvällen innan. Ett konkret tips som fungerat hos oss då det gäller klädval, vilket kan vålla stora bekymmer om man har svårt att bestämma sig, är att du som förälder bara ger två alternativ att välja mellan: Vill du ha den här tröjan eller den här? Då blir valet lättare för ditt barn jämfört med om det finns många alternativ.
Lärum ger stöd och hjälp
Vill du veta mera om hur du kan använda tydliggörande pedagogik i vardagen eller hur du kan stöda ditt barn hemma i skolarbetet? Läs Lärums handledningar som du kan ladda ner helt kostnadsfritt på Lärums hemsida.
Du kan också kontakta Lärums pedagogiska planerare för att få konkreta tips på hjälpmedel ni kan använda i hemmet eller besöka Lärums webbshop.
Text: Malin Sandström, Lärums teamledare