Visst hade jag hört om FDUV:s lägerverksamhet förut. Att lägren är mäkta populära och ordnas på många olika orter i Svenskfinland. Att de är meningsfulla och oförglömliga för såväl deltagare som arrangörer. Och att de är fyllda av mångsidigt, genomtänkt program. Men att upplevelsen skulle bli så…stor, ja, det kom som en härlig överraskning!
Sommaren 2022 deltog jag som lägerledare på två av FDUV:s 24 sommarläger: det ena ett övernattningsläger på ett semesterhotell i sydvästra Finland, det andra ett dagläger i huvudstadsregionen.
Två olika slags läger såväl tematiskt som strukturellt, men samma värdefulla erfarenhet, dito varma minnesbilder.
Späckade dagar men realistiska scheman
Lägren är populära av orsak. De är välplanerade och alla involverade tar stort ansvar för trivsel och trygghet. Det praktiska som dagsschema, logistik, balansen mellan rörelse och vila, är uttänkt i detalj.
Min första tanke på lägret var: ”Hur i all världen ska vi hinna med allt program; utfärderna, gästbesöken och temajippona?”. Men faktiskt visade sig schemat vara den ryggrad som stöder och hjälper de närvarande att lära känna varandra och vara bekväma i varandras sällskap.
Jag märker hur jag ännu också, ett halvt år senare, plockar fram somriga bilder som gör mig så väldigt glad.
Intensiteten på lägret blir också en tydlig skillnad till vardagsrytmen, och ger deltagarna en hel korg fylld av minnen att återvända till en snöig vinterdag. Jag märker hur jag ännu också, ett halvt år senare, plockar fram somriga bilder som gör mig så väldigt glad.
På lägren behöver individuella behov tas i beaktande. Det gäller bland annat hjälpmedel, medicinering, behov av vila, ljudnivåer, motoriska begränsningar, diet och allergier. Också integritet, förtroende och tystnadsplikt är absoluta delar av lägrens policy. Lägren är omsorgsfullt planerade för största möjliga trygghet och trivsel.
En stor del av lägrens charm ligger i de oväntade mötena och personliga bidragen.
Lägerledarna är en heterogen grupp där alla får bidra med särkunskaper och erfarenheter. Lägerkoordinatorn på förbundet påminde i våras att samarbetsförmåga och attityd är ändå minst lika viktigt som sakkunskap eller yrkesbakgrund. En stor del av lägrens charm ligger i de oväntade mötena och personliga bidragen.
Det är fantastiskt att se samarbetet mellan deltagare, följeslagare, boende, arrangörer, ledare och ortsbor. Hjälpsamhet är plötsligt ett grunddrag i människans beteende.
Medmänsklighet som bäst
Lägerupplevelsen blir en påminnelse om att vi människor har mera gemensamt än vad som skiljer oss åt. Jag inser hur klumpigt det kan vara med kategoriseringar och hur bedrägligt lätt det är att kritiklöst följa dem.
FDUV:s sommarläger blev för mig ett slags idealisk värld, en syntes av alla jämlikhetssträvanden och alla värdediskussioner. Lägren bjuder in till möten människor emellan, på neutral mark, utan förutfattade meningar.
En stor del av behållningen finns i det ogripbara. Helt enkelt det att vi sitter runt samma bord.
Här är det verkliga mervärdet: Samtalen vid lunchbordet. Jublet under minigolfturnén när bollen perfekt trillar i koppen. Fnissandet när rullstolen vägrar ta sig över grästuvan. Historier och berättelser som förtäljs vid kvällsteet. Tårar som fälls när någon känner saknad.
En stor del av behållningen finns i det ogripbara. Helt enkelt det att vi sitter runt samma bord. Behållningen av möten i det okonstlade: glass, sång, högläsning, promenad, vila.
Som pricken på i-et breddade lägret på kunskap och kommunikation för alla som kom i beröring med lägret. Då menar jag golfbanans personal, taxichauffören som skrattade med oss hela vägen under utflykten, personal och lunchgäster på bistron, karaokevärdinnan, hotellgästerna på pensionatet, familjerna i parken och badgästerna i simhallen.
Så många momentana, men hjärtliga möten. Människor som bäst.
Text: Betty Marschan, till vardags redaktör på Lätta bladet.
Intresserad av jobb på våra läger? Ansökan om jobb på FDUV:s sommarläger är öppen till och med den 12 februari 2023.