FDUV är intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland. FDUV står för frihet, delaktighet, utveckling och valmöjligheter för alla – också för dem som behöver stöd i vardagen.
FDUV är en nationell människorättsorganisation som arbetar för att svenskspråkiga personer med intellektuell eller liknande funktionsnedsättning och deras anhöriga ska få en jämlik ställning i samhället och service och stöd på sitt eget modersmål.
FDUV representerar tio regionala DUV-föreningar och riksföreningen för personer med intellektuell funktionsnedsättning Steg för Steg. De regionala DUV-föreningarna är verksamma i hela Svenskfinland och har tillsammans cirka 2800 medlemmar. Vi har kansli i Helsingfors och Vasa och en personalstyrka på cirka 26 anställa.
Vi sprider information och påverkar lagstiftning och attityder i samhället. Vi ordnar läger och kurser, temadagar och föreläsningar och erbjuder stöd, rådgivning och gemenskap. Via olika projekt utvecklar vi material och nya sätt att stöda personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga.
Till FDUV hör även Lärum och LL-Center. LL-Center arbetar med och för lätt svenska i Finland, ger ut den lättlästa tidningen Lätta bladet och utbildar läsombud. Inom Lärum utvecklar och erbjuder vi material och verktyg för specialundervisningen och handleder kring användningen av dem. I vårt specialbibliotek kan du låna lättlästa böcker och facklitteratur.
Läs mera om
Alla människor är lika värda. Alla är unika.
Personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga får sin röst hörd och är delaktiga i samhället.
Personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga får relevant service och stöd av god kvalitet.
Personer med intellektuell funktionsnedsättning har en mångsidig och berikande fritid – ingen lämnas ensam.
Vi har en god kontakt och ett gott samarbete mellan målgrupperna, föreningarna och förbundet.
Vi är en känd människorättsaktör och ett modernt förbund som går i bräschen för utvecklingen inom funktionshinderområdet.