FDUV:s läger ordnas på olika håll i Svenskfinland. Här presenterar vi de lägergårdar i Österbotten och södra Finland där vi ordnar övernattningsläger.
En ny lägerplats för i år är Hotel Kalkstrand i Pargas. Hotellet finns i centrum av skärgårdsstaden, bredvid småbåtshamnen. Strax intill hotellet finns även en simstrand. På kort promenadavstånd finns caféer och småbutiker, som möjliggör dagsutfärder med roligt program. På hotellet kan man till exempel spela minigolf och biljard.
Hotellrummen har inte inva-anpassade toaletter, men på varje våning finns en anpassad toalett i korridoren.
Läs mer på Hotel Kalkstrands webbplats
Lehmiranta ligger mellan Salo och Ekenäs naturskönt vid sjön Lemijärvi. Runt sjön finns det naturstigar att vandra längs. Det finns en spaavdelning med bassäng och bastu.
Lehmiranta är tillgängligt för rullstolsburna.
Läs mer på Lehmirantas webbplats
Lojo Spa och Resort finns naturnära vid Karis-lojofjärden i västra Nyland. Hotellet har en spaavdelning med bassäng och bastu. Det finns även ett gym.
Lojo Spa och Resort är tillgängligt för rullstolsburna.
Läs mera på Lojo Spa och Resorts webbplats
Solvalla idrottsinstitut finns vid Noux Långträsk i Esbo. Lägergården är belägen intill Noux nationalpark som erbjuder möjligheter till vandring längs naturstigar i vacker miljö. På Solvalla kan man ta del av mångsidiga idrottsaktiviteter. Det finns bland annat en friidrottsplan och en inomhusarena till förfogande under lägren.
Det finns en strandbastu och man kan simma i sjön. Eftersom stranden fort blir djup, är det viktigt att man i lägeranmälan berättar om man är simkunnig eller inte.
På grund av Solvallas kuperade miljö och avståndet mellan övernattningshusen och restaurangen behöver deltagarna vara beredda på att ta sig upp och ner för branta backar flera gånger per dag. Bastun och stranden är ännu längre ner för backen.
Toaletterna på rummen är inte inva-anpassade.
Läs mera på Solvallas webbplats
Kristliga folkhögskolan Kredu ligger nära centrum i den idylliska staden Nykarleby. Lägerdeltagarna får njuta av kökets erkänt goda mat och övernatta på internatet.
Lägergården är till största delen tillgänglig för rullstolsburna, men dörren vid ingången till internatet är smal och kan kräva att du behöver kunna gå en kort sträcka själv.
Norrvalla ligger naturskönt på landsbygden i Vörå, 40 km från Vasa. Norrvalla har en egen simhall och en varm terapibassäng. På området finns även gym och minigolfbana. Lägerdeltagarna övernattar på hotellet och får måltiderna från restaurangen Elsas kök.
Norrvalla är tillgängligt för rullstolsburna. Lägergården har dock vanliga sängar utan kant, även i inva-rummen.
Läs mera på Norrvallas webbplats
Kilens Hembygdsgård ligger i Sideby, 40 km söder om Kristinestad. Kilen består av ett idylliskt musei- och kulturområde vid Bottenhavets kust. Museerna på området representerar bonde-, fiske- och allmogekultur och förmedlar kunskap om tidigare generationers liv och levnadssätt. Lägerdeltagarna bor i stugor med loft. I stugorna finns både högsängar och vanliga sängar samt kök, wc och dusch.
Kilen är tillgängligt för rullstolsburna.
Ön Sälgrund ligger i en vacker skärgårdsnatur utanför Kaskö, en kilometer från Fiskehamnen. Vi åker med båt till Sälgrund. Flytvästar finns. För att komma till lägerhuset krävs en promenad på några hundra meter längs skogsstig. På Sälgrund finns en ståtlig fyr. Lägerdeltagarna bor i den gamla lotsstationen och har en fin utsikt över det öppna havet.
Lotsstationen är ett tvåvåningshus som saknar hiss, ramper och inva-anpassade toaletter. På grund av öns läge är internet- och telefonkontakten ofta bristfällig.
Läs mera på Sälgrunds webbplats
Ungdomscentret Villa Elba är beläget vid havet, 5 km utanför Karleby centrum. Naturskolan som verkar vid Villa Elba erbjuder program med naturen i fokus. På området finns även naturstigar och ett fågeltorn. Lägerdeltagarna bor i mysiga stugor med kök, tv och dusch. Stugorna har högsängar där de nedre sängarna har en kant.
Villa Elba är tillgängligt för rullstolsburna.