FDUV ordnar både dagläger och övernattningsläger. Det finns läger för vuxna, barn och ungdomar. Antalet ledare anpassas efter deltagarnas stödbehov.
Vi har ett begränsat antal platser på våra läger och ofta fler sökande än platser. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna delta.
Läs anvisningarna noggrant, välj läger och fyll därefter i ansökningsblanketten.
FDUV:s läger är för personer med intellektuell funktionsnedsättning eller motsvarande stödbehov. Ingen specifik diagnos krävs för att delta.
Våra dagläger är fyra dagar långa, från måndag till torsdag kl. 9–15. Daglägren kostar 150 euro. I priset ingår lunch och mellanmål, assistans av lägerledare, program, material och försäkringar. Lägren har 5–10 deltagare. Deltagarna kommer till lägren på morgonen och åker hem till natten. FDUV ordnar inte transport till daglägren. Mer information finns i beskrivningen av de enskilda lägren.
Läs mer om de enskilda daglägren
Våra övernattningsläger är fem dagar och fyra nätter långa. De pågår från måndag till fredag. De kostar 250 euro. I priset ingår mat och boende, assistans av lägerledare dygnet runt, program, material och försäkringar. Lägren har 5–15 deltagare. Deltagare och ledare sover på lägergården. Mer information finns i beskrivningen av de enskilda lägren.
Läs mer om de enskilda övernattningslägren
Välj läger enligt intressen, önskemål, ålder och stödbehov. Fyll i två alternativ i ansökningsblanketten. Mera information om lägergårdarnas tillgänglighet finns i beskrivningarna om lägerplatserna för övernattningsläger.
Fyll i ansökningsblanketten elektroniskt här nedan. Den sista ansökningsdagen är den 28 februari. Behöver du en pappersblanketten? Skriv ut den här eller kontakta lägerkoordinatorn i din region (kontaktuppgifter längst ner).
Ansök om lägerplats senast 28.2
Skriv ut ansökningsblanketten (pdf)
Vi skickar meddelande om lägerplats senast den 21 april till den e-postadress som du har uppgett i ansökningsblanketten. Där framgår om du får plats på läger. I meddelandet finns också en länk till en deltagarblankett som du ska fylla i elektroniskt. Du bekräftar att du tar emot lägerplatsen genom att fylla i blanketten och ladda upp ett foto på dig. Det ska du göra inom april.
Bara en ifylld deltagarblankett garanterar en lägerplats. Du ska också berätta om du inte vill ta emot lägerplatsen, så att vi kan erbjuda platsen åt någon annan i stället.
Mer information om de praktiska detaljerna, övriga deltagare och ledare får du i lägerbrevet ett par veckor före lägret börjar. Nytt för i år är att lägerbrevet skickas per e-post.
I år ordnar FDUV ingen gemensam transport till och från våra läger. I första hand ska du ta dig till lägret på egen hand, till exempel med buss eller tåg, med skjuts av någon närstående eller med färdtjänst. Vi kan vid behov hjälpa med att ordna ledsagare. Vi ger mera information om detta i samband med besked om lägerplats.
Till övernattningsläger ordnar vi ändå gemensam transport från den buss- eller tåghållplats som är nära lägergården. I lägerbrevet får du information om tidtabeller och hållplatser.
Efter lägret kan du ansöka om bidrag för resekostnader från FDUV.
Du kan ansöka till ett läger i vilken region som helst. Det finns möjlighet att ansöka om ekonomiskt bidrag för resan från FDUV.
På lägergårdarna finns det inga hjälpmedel och de har bara vanliga sängar. Det du behöver för att kunna delta i lägret ska du ta med själv. I lägeransökan är det viktigt att du meddelar vilka hjälpmedel du tar med dig, till exempel extra rullstol, lift, rullator eller wc-förhöjning. Vi måste försäkra oss om att det finns plats för dem på lägergården och i den gemensamma transporten.
FDUV ansvarar inte för skador eller om hjälpmedel kommer bort.
Meddela lägerkoordinatorn i din region så fort som möjligt om du inte kan delta i lägret. Då kan någon annan få din plats i stället. Beroende på orsaken till och när du meddelar om förhinder gäller olika villkor för om vi kan betala tillbaka lägeravgiften.
Vi lever fortfarande i en oviss tid, men hoppas att vi kan ordna läger som planerat. Vi följer kontinuerligt med coronasituationen och gör nödvändiga anpassningar enligt rådande rekommendationer. Vi förbehåller oss rätten att ändra program eller ställa in läger om situationen så kräver och meddelar alla deltagare om eventuella ändringar av planerna.
Varje läger har fyra till tolv ledare, beroende på antalet deltagare och deltagarnas stödbehov. En eller två av ledarna är ansvariga ledare. Många ledare har deltagit på våra läger förut. De flesta ledarna är studerande. Alla ledare deltar i FDUV:s lägerutbildning.
Lägerverksamheten koordineras av två anställda på FDUV, en i södra Finland och en i Österbotten.
För att ledarna ska kunna beakta alla deltagares behov är det viktigt att du fyller noga i ansökningsblanketten och deltagarblanketten. Det finns en länk till deltagarblanketten i e-postmeddelandet om lägerplats. Kom ihåg att ladda upp ett foto på dig. Det underlättar det första mötet mellan dig och ledarna.
Den ansvariga ledaren för ditt läger ringer och diskuterar med dig eller din kontaktperson på förhand.
Om du använder hjälpmedel som kommunikationspärm eller –platta är det viktigt att du tar med dem till lägret.
Du får gärna ta med din egen assistent eller en annan trygg person till lägret. Berätta redan i lägeransökan om din kommun eller ditt välfärdsområde har beviljat dig en assistent eller om du har en annan person som du vill ha som ledare. Då kan vi se till att det finns mat och sovplats för hen och kanske till och med anställa personen som lägerledare. Om vi får informationen först i ett senare skede kan vi inte garantera att vi har plats för din assistent eller någon annan person du önskar ha med dig.
För mer information kontakta lägerkoordinatorn i din region.
Läs mer om jobb på FDUV:s läger
Vid frågor kan du kontakta lägerkoordinatorn i din region.
Södra Finland |
Österbotten |