Godkända av Patent- och registerstyrelsen 29.3.2021
Förbundets namn är FDUV, förbundet för personer med utvecklingsstörning eller annan intellektuell funktionsnedsättning. Förbundet använder namnformen FDUV.
Förbundet är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening vars hemort är Helsingfors och verksamhetsområde de svensk- och tvåspråkiga områdena i Finland.
Förbundets språk är svenska.
Förbundets syfte är att för sin målgrupp, dvs. svenskspråkiga i Finland bosatta personer med utvecklingsstörning eller annan intellektuell funktionsnedsättning skapa ett gott liv på eget modersmål utgående från målgruppens egna förutsättningar. Förbundet arbetar för att främja livskvaliteten och möjligheterna till medinflytande i samhället för sin målgrupp.
Förbundets syfte är också att verka som ett centralt representationsorgan för personer med utvecklingsstörning eller annan intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga.
Förbundet fullföljer sitt syfte genom att:
För att stödja sin verksamhet kan förbundet:
Till egentlig medlem i förbundet kan förbundsstyrelsen anta var och en registrerad svenskspråkig förening eller annat juridiskt samfund, vars syfte och verksamhet överensstämmer med förbundets syfte.
Medlemmarna betalar en årlig medlemsavgift till förbundet, som bestäms av ordinarie förbundskongress. Medlemsavgiften betalas före utgången av juni.
För utträde ur förbundet krävs i föreningslagen stadgad anmälan. Förbundsmötet kan utesluta medlem vars verksamhet strider mot förbundets stadgar eller syfte.
Förbundets beslutande organ är förbundsmötet, som i dessa stadgar benämns förbundskongress, samt vår- och höstmöte. Dess verkställande organ är förbundsstyrelsen.
Förbundets ordinarie förbundskongress hålls vart tredje år i september eller oktober. En extraordinarie förbundskongress kan hållas, om förbundsstyrelsen anser det nödvändigt eller om minst en tiondedel av röstberättigade medlemmarna det kräver.
Kallelse till förbundskongress ska utfärdas skriftligen till medlemsföreningarna minst en månad i förväg.
Styrelsen kan besluta att deltagande i förbundskongressen kan ske på distans med hjälp av datakommunikation eller något annat tekniskt hjälpmedel. Beslutet måste i så fall fattas i så god tid att information om saken kan inkluderas i den officiella möteskallelsen. Förbundskongressen fastställer en omröstnings- och valordning, i vilken skall intas sådana bestämmelser om röstning och val som behövs för att komplettera dessa stadgar i denna fråga.
Vid förbundskongressen har varje medlem en röst för det första påbörjade tiotalet medlemmar samt härutöver en röst för vart efter det första tiotalet följande och påbörjat tjugotal.
På ordinarie förbundskongressen behandlas åtminstone följande ärenden:
Förbundsstyrelsens treåriga mandatperiod inleds i början av nästa kalenderår.
Varje medlem som önskar uppta ärende till behandling vid ordinarie förbundskongress ska senast före utgången av maj månad sända skriftlig redogörelse över ärendet till förbundsstyrelsen. Denna redogörelse benämns som medlems motion till förbundsstyrelsen.
Förbundet samlas årligen till ett vår- och höstmöte. Kallelse till vår- och höstmöte utfärdas skriftligen till medlemsföreningarna minst två månader i förväg.
Vid vår- och höstmöte har varje medlem en röst för det första påbörjade tiotalet medlemmar samt härutöver en röst för vart efter det första tiotalet följande och påbörjat tjugotal.
Styrelsen kan besluta att deltagande i vår- och höstmötet kan ske på distans med hjälp av datakommunikation eller något annat tekniskt hjälpmedel. Beslutet måste i så fall fattas i så god tid att information om saken kan inkluderas i den officiella möteskallelsen. Vår- och höstmötet fastställer en omröstnings-och valordning, i vilken skall intas sådana bestämmelser om röstning och val som behövs för att komplettera dessa stadgar i denna fråga.
Vårmötet sammanträder före utgången av april månad och höstmötet före utgången av november månad.
Vid vårmötet behandlas följande ärenden:
Vid höstmötet behandlas följande ärenden:
Till förbundsstyrelsen hör en ordförande, som kallas förbundsordförande, två vice ordförande och minst åtta och högst tolv medlemmar, alla valda för en period av tre år. Alla styrelsemedlemmar förutom förbundsordföranden och styrelsens vice ordförande, har personliga ersättare. Var och en av förbundets medlemsföreningar kan ha högst en ordinarie styrelseplats. En medlemsförening som inte har en ordinarie styrelseplats kan inneha en suppleantplats.
Förbundsstyrelsen väljer inom eller utom sig sekreterare och ekonom samt andra behövliga funktionärer.
Förbundsstyrelsen sammankommer på kallelse av ordföranden eller vid ordförandens frånvaro av vice ordföranden, dock minst två gånger årligen. Förbundsstyrelsen är beslutför, då ordföranden eller den ena vice ordföranden och hälften av medlemmarna är närvarande. Förbundsstyrelsens beslut fattas med enkel röstmajoritet. Faller rösterna lika avgör ordförandens röst förutom vid val, då lotten avgör.
Förbundsstyrelsen:
Förbundsstyrelsen kan inom sig tillsätta behövliga utskott. Om utskottens uppgifter beslutar styrelsen då utskotten tillsätts.
Förbundets namn tecknas av förbundsstyrelsens ordförande eller vice ordförande endera tillsammans med av styrelsen utsedd funktionär eller övrig styrelsemedlem.
Förbundets räkenskaper avslutas per kalenderår och ska före utgången av mars månad överlämnas till revisorerna för granskning. Revisionen ska vara slutförd inom april månad och revisorerna ska under denna tid tillställa förbundsstyrelsen skriftligt utlåtande härom.
Förslag till ändring av förbundets stadgar kan upptas till behandling vid ordinarie eller extraordinarie förbundskongress, under förutsättning att dylikt ärende meddelats i möteskallelsen; dock förutsätts för godkännande av dylikt förslag minst två tredjedelar av de avgivna rösterna.
I samma ordning kan även beslutas om upplösning av förbundet, men då ska detta stadfästas med samma röstmajoritet vid en andra förbundskongress som hålls tidigast en månad efter det föregående mötet.
Om förbundet upplöses ska dess medel överlämnas till sådan registrerad svenskspråkig organisation, som verkar för främjandet av likadana eller likartade ändamål som det förbundet verkat för.