Sommarlovet börjar lida mot sitt slut och tankar om skola och vardag börja krypa fram. På sommaren har man kanske vakat lite längre, lekt mera, besökt släktingar och vänner på olika orter, ätit mer godis och fått sova ut på morgonen utan en väckarklocka som ringer. Ja, helt enkelt haft lite andra regler och rutiner än under resten av året.
För många, oberoende ålder eller skolstadium, innebär höstens första dagis- eller skoldag därför en stor omställning. Det är en tid av förväntan och förändring som kan vara fylld av spänning, iver och glädje – men också oro och nervositet.
Både ditt barn eller ungdom och du som förälder kan ha tankar och funderingar kring den nya vardagen. Speciellt barn med särskilda behov kan behöva extra förberedelser och hjälp att hantera känslorna och anpassa sig till de nya rutinerna.
Nedan följer fem tips till dig som förälder för hur du kan stöda ditt barn inför skolstarten.
1. Ge utrymme för olika slags känslor
Förväntan inför skolstarten kan vara överväldigande. Det som är nytt och främmande kan göra en orolig. Allt från praktiska arrangemang som till exempel vilken tid man ska befinna sig på en viss plats till funderingar kring kompisrelationer kan snurra i huvudet. Vem kommer jag att sitta bredvid? Har min kompis hittat någon ny vän under sommaren?
Eller kanske är man orolig om man kommer klara sig i ett visst ämne och spänner sig redan för den där presentationen man har hört att man ska hålla inför klassen. Förväntan kan också vara fylld av glädje och iver över att få träffa nya vänner och lära sig nya saker.
Att förstå och acceptera dessa känslor är viktigt. Ge barnet möjlighet att dela sina tankar och känslor. Skapa utrymme för pratstunder och lyssna in. Det är alldeles naturligt att skolstarten väcker en blandning av känslor och för barnet är det viktigt att veta att alla känslor är okej, att det är helt normalt att vara nervös och ivrig på samma gång.
2. Var lyhörd
Barn kan inte alltid sätta ord på sina känslor. Känslorna kanske kommer fram genom ett visst beteende eller genom en enkel fråga som avslöjar djupare funderingar. Ordna tid för gemensamma pratstunder. Ett kvällssamtal eller en lugn stund där du är närvarande och har tid att lyssna är värdefullt. Ställ frågor och visa intresse.
Kanske du fångar någon fundering du kan hjälpa barnet med eller så kan ni tillsammans komma fram till en lösning. Ibland kan det hjälpa att bara få prata ut och säga högt det man tänker på. Skapa ett tryggt rum helt enkelt. Du som förälder kan spela en viktig roll genom att uppmuntra ditt barn att dela sina känslor och ge dem verktyg att hantera dem.
3. Var en förebild
Det är viktigt att vi vuxna förhåller oss positiva till skolan så att barnet också kan göra det. Dina känslor och attityder påverkar barnet. Hur du pratar om skolan, personalen, läxor och klasskamraterna har betydelse för ditt barns beteende.
Prata positivt om skolan och visa entusiasm och intresse. Att ordna en skolstartfest kan vara ett roligt sätt att skapa positiva associationer till skolan. Fira lärande och nya möjligheter tillsammans.
4. Skapa rutiner
Rutiner ger trygghet och gör vardagen hanterbar och begriplig. Med hjälp av återkommande rutiner vet barnet vad som kommer att ske och vad som förväntas av hen. Under sommaren är det naturligt att rutinerna rubbas från det vanliga och att det tar tid att vänja sig vid nya rutiner.
Förbered barnet i god tid för den nya vardagen, prata om skolstarten och vad den innebär och involvera barnet i planeringen av vardagen. Diskutera morgonrutiner, läxläsningstider och andra aktiviteter. Ni kan göra ett veckoschema tillsammans som ni till exempel visualiserar med bilder. När barnet känner sig delaktig och vet vad som förväntas blir övergången från semester till vardag smidigare.
5. Samarbeta med skolan
Kanske ni undrar hur allt fungerar praktiskt och vilka förväntningar skolan har på er. Eller så funderar du över om ditt barn kommer att få det stöd hen behöver. Kommunicera med läraren eller annan personal om ditt barns förutsättningar och behov, de är där för att stödja er och svara på era frågor.
Skolan och du har samma mål: att alla barn ska ha samma möjligheter att utvecklas, vara trygga och få en positiv upplevelse i skolan.
Text: Alexandra Frisk, pedagogisk planerare på Lärum
Lärum är en del av FDUV. Lärum utvecklar och sprider specialpedagogiskt material på svenska i Finland och handleder kring användningen av dem.