Min avslutning på FDUV blev mer utdragen än jag hade tänkt mig. Annette Tallberg-Haahtela som nu efterträder mig kunde börja först i augusti och jag hade tänkt sluta redan i april. Men det har visat sig vara bra att få tid att vänja mig inför min nya titel: pensionär.
Mitt första jobb fick jag redan som 13-åring på Billnäs trädgårdar. Min väninna och jag cyklade tidigt om morgnarna i väg till trädgården för att rensa ogräs. Efter bara några dagars arbete gav äldre kolleger tips om att man kan be om förskott eller ”kotti”. Ivriga gick vi till trädgårdsmästaren och bad om ”kotti”. Han skrattade och sa ”jasså, flickorna vill ha kotti” och sände oss tillbaka till fälten.
Jag vet inte hur länge vi jobbade i trädgården, kanske det handlade om ett par sommarveckor. Men det kändes fint att få riktig lön i så unga år. Det här hände på den tiden då det inte fanns några åldersbegränsningar för sommarjobb.
Lång karriär inom FDUV
Efter det har jag haft många olika jobb. Den längsta arbetskarriären har jag gjort på FDUV. När jag räknar ihop alla mina år på förbundet blir det närmare 30 år. Mitt första jobb på FDUV var lägerledare, sedan fritidskoordinator och senare organisationssekreterare.
I över 17 år har jag varit verksamhetsledare på FDUV. Det har varit omväxlande, aldrig tråkigt men kanske lite för mycket arbete ibland. Jag har också känt att jag inte räcker till. Det finns så mycket förväntningar – från fältet, från personalen och från styrelsen.
Att påverka och förändra går inte i en handvändning och det behövs mycket samarbete.
Mycket behöver fortfarande förbättras när det gäller samhällets service och stöd till personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras familjer. Jag kan bara konstatera att en hel del av det jag jobbat för har tagit mer tid än vad jag tänkt från början. Att påverka och förändra går inte i en handvändning och det behövs mycket samarbete.
Mitt jobb har alltid varit ett teamarbete och jag är ytterst tacksam för alla jag fått samarbeta med. Jag skulle aldrig ha klarat av mina uppdrag om inte det funnits en kunnig personal som hjälpt och jobbat för samma mål. Också vår styrelse har haft förståelse för vårt arbete och givit sitt stöd för att utveckla verksamheten.
Vidgade vyer
Mitt arbete som FDUV:s verksamhetsledare har också vidgat mitt nätverk och medfört medlemskap i flera styrelser. Jag har haft förmånen att ha flera intressanta uppdrag där jag fått jobba bredare med social- och hälsovårdsfrågor. Speciellt påverkansarbetet med möten med politiker, tjänstemän och beslutsfattare har varit intressant och givande, särskilt då jag har fått gehör för våra synpunkter.
Det viktigaste och mest givande i mitt jobb har varit alla möten med våra medlemmar, att få träffa dem man jobbar för och höra om deras utmaningar och glädjeämnen.
Det mest avlägsna men samtidigt det mest spännande jag jobbat med har varit utvecklingsprojektet i Kenya. Det har verkligen gett perspektiv och vidgat mina vyer. Jag är tacksam för att jag fått arbeta med något som engagerar och som varit så intressant på många plan.
Men det viktigaste och mest givande i mitt jobb har ändå varit alla möten med våra medlemmar, att få träffa dem man jobbar för och höra om deras utmaningar och glädjeämnen. Varje gång jag fört ett samtal med en person med intellektuell funktionsnedsättning eller en anhörig, har jag känt att jag valt rätt. Tack för alla dessa år på FDUV.
Text: Lisbeth Hemgård
Foto: Sofia Jernström
Fotnot: Annette Tallberg-Haahtela är FDUV:s nya verksamhetsledare från och med den 1 september 2023