Och så kom dagen som så många väntat på; årets lägerbroschyr är äntligen här! Lyckan att märka att broschyren hittat sin väg in genom postluckan är alltid lika stor. Flera ivriga har redan veckorna innan ringt upp oss lägerkoordinatorer och frågat efter broschyren.
Fenomenet är det samma varje år. Trots att utgivningsdatumet årligen är ungefär det samma, kliar det i fingrarna och pirrar i magen i väntan på broschyren och vad den innehåller.
Att få åka på FDUV:s läger uppfattas av ett flertal som årets höjdpunk.
Lägerbroschyren är inte bara informativ och fylld med fina färggranna bilder. Broschyren är en symbol för lägren och allt vad de innebär, en symbol för minnen och förväntan på vad som komma skall. Att få åka på FDUV:s läger uppfattas av ett flertal som årets höjdpunkt och för många är veckan den enda semester de har. Samtidigt får anhöriga avlastning.
Välkommet miljöombyte
Personer med intellektuell funktionsnedsättning har ofta en inrutad vardag i en avgränsad miljö. Att bo, arbeta och tillbringa sin fritid tillsammans med samma personer är inte ovanligt. Lägren innebär ett välkommet miljöombyte. På lägren träffas vänner som inte har setts på länge och som till vardags har svårt att hålla kontakt.
På lägren får alla vara sig själva och allas behov tas i beaktande.
Betydelsen av att få träffa gamla och nya lägerledare ska inte heller underskattas. Tillsammans får de umgås, ta del av roligt program men också själva styra hur de vill utforma sin tid på lägret. Delaktighet och självbestämmande är viktiga aspekter som ledarna uppmuntrar deltagarna till. På lägren får alla vara sig själva och allas behov tas i beaktande. Det viktigaste är att lägret är fyllt med sådant som man tycker är roligt!
Årets tema är natur
Det övergripande temat på alla läger i år är natur. Naturen erbjuder oändliga möjligheter och kommer att genomsyra lägerprogrammet; naturen kommer att användas som inspiration, som rum, som rekvisita och som material i konstverkstäderna.
Temat är aktuellt i den allmänna samhällsdebatten kring klimat och hållbarhet. Indirekt får deltagarna ta del av den aktuella hållbarhetsdiskussionen bland annat genom att natur- och återvinningsmaterial används i olika verkstäder och programnummer. Personer med intellektuell funktionsnedsättning exkluderas ofta ur samhällsdiskussioner. På lägren läggs fokus istället på inkludering.
Målet är att ge alla möjlighet att ta del av allt som naturen har att erbjuda.
Naturen är också en del av vår omgivning som de flesta av oss tar för given. För alla är ändå inte naturen lika självklar eller tillgänglig. Målet är att ge alla möjlighet att ta del av allt som naturen har att erbjuda och samtidigt spränga både deltagarnas egna och andras förutfattade meningar om att exempelvis skogsterräng är en otillgänglig miljö för personer med funktionsnedsättning. Med ledarnas hjälp får alla vara delaktiga och ta del av äventyr.
Naturen stöder också välbefinnande genom att vara stimulerande för alla sinnen och ha en lugnande och stärkande effekt. Roliga lägeraktiviteter i kombination med avslappning – vad mer kan man önska sig på sin semester?
Text: Filippa Sveholm, koordinator för läger i södra Finland
Foto: Amanda Grönroos
Läs mer om årets sommarläger och sök om plats senast 29.2
Skulle du vilja jobba på våra skojiga och givande läger?
Läs mer och ansök om jobb på läger senast 15.2