I vår blogg skriver vår personal tankar och reflektioner kring sitt arbete eller aktuellt inom funktionsrättsområdet. Vi kan också anlita gästbloggare. Om du vill skriva kan du vara i kontakt med förbundets informatör.
Kårkulla samkommun kan inte fortsätta i nuvarande form. Detta har diskuterats redan länge och det nya lagförslaget kring valfrihet stärker denna uppfattning.
Kulturella aktiviteter är en förmånlig service som gagnar alla. Kultur ger oss ofta ett sammanhang, gemenskap och berättar ibland om vår historia. Enligt olika forskningsresultat ger kulturella aktiviteter oss ett rikare liv och en god psykisk hälsa.
Till FDUV:s kännedom har kommit att den nya lagstiftningen om närståendevård har lett till något helt annat än förväntat. Både Helsingfors och Esbo har kommit ut med nya kriterier kring närståendevården. Varför vill man försvåra familjens vardag och ta bort det stöd som borde vara helt naturligt för familjer med funktionshindrade barn?
Det är bråttom då julen närmar sig, jag springer från möte till möte. Plötsligt en dag när jag är på järnvägsstationen i Helsingfors på väg till ett av dessa möten, stannar jag upp. Jag ser en liten, äldre dam komma gående.
FDUVs styrelse och ledningsgrupp möttes i november för att reflektera över förbundets kommande strategi. År 2017 är ett kongressår och då ska ett nytt målprogram och en ny strategi utarbetas.
I somras gav Social- och hälsovårdsministeriet Kalle Könkkölä uppdraget att utreda alternativa sparåtgärder inom funktionshinderservicen. Könkköläs rapport har publicerats i dag.
Sommaren är kort och vi regnar bort, sjunger deltagarna på årets idrottsdagar i Nykarleby. Stämningen är på topp trots regnet, det är verkligen roligt att få idrotta tillsammans och att få träffas.
En process som fortfarande pågår är sammanslagningen av handikappservicelagen och specialomsorgslagen. En arbetsgrupp kom med ett lagförslag redan 2015, men arbetet har sedan dess stannat upp.
För personer med funktionsnedsättning var fredagen den 10 juni 2016 en stor dag. FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ratifierades äntligen av Finland.
I Zanzibar har ratificeringen av FN:s funktionshinderkonvention lett till resultat: de flesta barn med utvecklingsstörning får gå i vanlig skola. FDUV:s verksamhetsledare Lisbeth Hemgård besökte Zanzibar i februari för att planera ett nytt utvecklingssamarbetsprojekt.
Vi är mitt inne i processen där de finska spelbolagen fusioneras och bildar ett nytt stort bolag. Frågan är viktig för FDUV, eftersom en stor del av förbundets verksamhet finansieras med understöd från RAY.
Regeringen beslöt i början av året att fortsätta arbetet med boendeprogrammet (KEHAS), vilket var en stor lättnad för alla oss som arbetar för att utveckla tjänster för personer med utvecklingsstörning.
Sammanslagningen av specialomsorgslagen och handikappservicelagen har planerats av en arbetsgrupp på Social- och hälsovårdsministeriet under hela den förra regeringsperioden. Men hur går det nu?
Hela det finländska samhället präglas av diskussionen om hur Finland behöver spara. De flesta av regeringens åtgärdsförslag drabbar tyvärr dem som har lite tillgångar.
På FDUV har vi under de senaste veckorna formulerat olika utlåtanden som vi sedan sänt till Social- och hälsovårdsministeriet för att påverka de kommande ändringar inom lagstiftningen. Arbetet har väckt många tankar hos mej.
Riksdagsvalen närmar sig och kandidaterna från de olika partierna åker runt för att övertyga väljarna om att man ska rösta just på dem. I dagstidningarna kan man läsa att människorna från landsbygden inte litar på "herrarna i Helsingfors".
Den ekonomiska situationen i landet innebär att kommunerna har allt svårare att köpa tjänster som inte är lagstadgade. Våra fritids- och lägertjänster är sådana. Detta innebär att FDUV verkligen måste se över sin verksamhet och lägga ner sådant som inte ekonomiskt bär sig.
Kommande förändringar har diskuterats på årets DUV-dagar. Vi hoppas bland annat på glädjande budskap om FN-konventionen för personer med funktionsnedsättning.
Tidningarna skrev i går (ÅU, HBL) om hur Kårkulla hotas av vårdreformen. Man hoppas på en förordning som säkerställer Kårkullas ställning. Det finns också en annan väg att gå.
FDUV har i år uppmärksammats vid Finlands självständighetsfirande. Fullmäktigeordföranden Gunvor Flykt och verksamhetsledaren Lisbeth Hemgård har blivit inbjudna till självständighetsbalen på presidentens slott.
Yle Vegas riksnyheter rapporterade i dag att polisens förundersökning vid Sagaboendet resulterat i att två vårdare misstänks för misshandel. Brottsanmälningen är rubricerad som grov misshandel och gäller två personer som bor på Sagaboendet.
Sorgliga nyheter har idag kablats ut om Sagaboendet i Sibbo. Vårdare vittnar om dåligt bemötande, slag och psykisk våld. Diskussionen är livlig i de sociala medierna och synpunkterna många.
Samtidigt som arbetsgruppen för Sote-reformen just har kommit med sitt lagförslag begär social- och hälsovårdsministeriet om kommentarer angående förslaget till sociallag.
Lagförslaget kring själbestämmande överräcktes till socialminister Huovinen förra veckan. Ministern är optimistisk och tror att lagförslaget kommer att godkännas redan i år.
Ligger hemma med min fot på en hög kudde. Jag har skadat foten och den är inpackad i ett stort gips. Plötsligt är jag tvungen att ligga stilla en tid för att foten ska läkas. När man blir tvungen att stanna upp kommer också nya tankar.
I FDUV har vi oroat oss länge för hur boendetjänsterna utvecklas. Varje vecka kontaktas vi av oroade anhöriga som funderar på tjänsterna. Man funderar på kommunernas ansvar och Kårkullas roll. För många är det fortfarande oklart vem som är ansvarig för vad?
FDUV stöder inte institutionsboende som en permanent lösning för personer med utvecklingsstörning. Det har varit vår ståndpunkt i över 30 år. Det har alltid väckt mycket tankar och känslor hos människor. Både hos personal, anhöriga och ibland också hos den stora allmänheten.
Det är en livlig diskussion i medierna om Kårkulla samkommun och dess framtid.
Många tar till pennan och vill formulera sina åsikter på insändarspalter. Men har vi tappat fokus i debatten?
Tiden bara rusar iväg, jag har varit fullt sysselsatt med ansökningar, verksamhetsplaner och budgeter. Det är skönt när allt är färdigplanerat, det är också intressant att blicka framåt men oron för resurserna gör oss påminda om i vilka tider vi lever.
Tjänsterna som Kårkulla samkommun erbjuder diskuteras igen. Som verksamhetsledare på FDUV blir jag uppringd av journalister som vill ha svar på tal: är Kårkullas tjänster tillräckligt bra?
På Social- och hälsovårdsministeriet arbetar man för fullt, det finns många viktiga arbetsgrupper som ska se till att vi också i fortsättningen får social- och hälsovårdstjänster. Två av dem är särskilt viktiga för oss.
Arbetsgruppen kring social- och hälsovårdsreformen lämnade tisdagen den 19 mars sitt förslag till omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson. Arbetsgruppen har i förslaget baserat sig på regeringsprogrammet och de riktlinjer som getts av ministerarbetsgruppen och flera samråd inom fem områden.
Jag har just kommit hem från min arbetsresa i Kenya. Men jag lever fortfarande kvar där, det blev så många starka intryck, det var så intensivt men också svårt. Att möta mänskor som lider både av hunger, smärta och stora svårigheter är svårt.
Handikappforums styrelse hade fått en inbjudan till Bryssel för att bekanta sig med EU. Tanken var att handikapporganisationerna informeras om hur beslutsfattande går till på EU-nivå.
Valdebatten kring handikappfrågor i Vasa stadsbibliotek samlade ett trettiotal människor. De flesta partier fanns representerade, och flera av kandidaterna hade själva ett funktionshinder. Som moderator fungerade Marjatta Vehkaoja. Jag deltog i debatten i samband med mitt besök i Vasa.
När jag besöker Vasa brukar dagarna bli bråda och händelserika. Så också förra veckan, då jag inledde torsdagen med en träff hos Vasa stads socialarbetare inom handikappsektorn. Mitt egentliga ärende handlade om fritid och läger men snabbt gled vi in på tjänster.
I mitten av september var FDUV värd för ett nordiskt möte i Helsingfors. Nordiska samarbetsrådets möten är värdefulla eftersom vi får goda tips för hur vi kan påverka i samhället och idéer för hur vi kan utveckla verksamheten.
Kommunalvalet närmar sig och FDUV utarbetar som bäst ett valprogram. För FDUV är det viktigt vem som beslutar i kommunen, vi vill påverka hur resurserna fördelas i fortsättningen.
Det finns ett hot om att RAY:s utdelning till allmännyttiga organisationer minskar, och att RAY:s avkastning fördelas på annat sätt. Hur ska organisationerna inom social- och hälsovården kunna fortsätta sitt värdefulla arbete om stöden bara minskar.
Förra veckan läste jag något otäckt i HBL. En person med utvecklingsstörning hade blivit avrättad i Texas trots att hans försvarsadvokater försökt argumentera att han har utvecklingsstörning och inte helt förstått sina gärningar.