Kårkulla samkommun betjänar i dag drygt 1000 personer med intellektuell funktionsnedsättning, eller utvecklingsstörning. Vår förening Steg för Steg rekommenderar ordet utvecklingsstörning eftersom de själva hellre använder tydliga och bekanta ord.
Kårkulla samkommuns ställning är än så länge tryggad via specialomsorgslagen. Lagen har hittills garanterat avgiftsfria tjänster för personer med utvecklingsstörning. Svensk- och tvåspråkiga kommuner har en gång i tiden fattat beslut om att skapa en svenskspråkig samkommun och förbundit sig att köpa tjänster av den.
Kårkullas ställning hotas inte bara av vårdreformen, utan också bland annat av att den ovannämnda lagen snart uppgår i ny funktionshinderlagstiftning. Den nya lagstiftningen ska stärka individens rätt till valfrihet. Valfrihet betonas också i statsrådets principbeslut om boende för personer med utvecklingsstörning (2012) och det nationella boendeprogrammet för personer med utvecklingsstörning (KEHAS).
Om Kårkullas särställning tryggas via förordning kan det innebära en begränsning av individens möjligheter att välja tjänster. Samtidigt är det viktigt att svenskspråkiga tjänster garanteras och att Kårkullas kunnande bibehålls.
Som FDUV:s verksamhetsledare är jag tudelad; det är oerhört viktigt för våra medlemmar att få svenska tjänster men samtidigt påtalar många av våra medlemmar behovet av valfrihet, det måste finnas flera serviceproducenter. Vi behöver en bredare servicepalett där kommunerna tar större ansvar för hur tjänsterna organiseras.
På finskt håll pågår en breddning av serviceproduktionen, vilket har inneburit flera alternativ för personer med utvecklingsstörning. Kommuner, tjänsteproducenter och tredje sektorn samarbetar aktivt. Mera samarbete kunde också vara Kårkullas möjlighet.