Alla människor, oberoende av typen av funktionsnedsättning, har rätt till människovärdig vård också på svenska i Finland. Vi måste kunna lita på att personalen i alla lägen är professionell och bemötandet sakligt.
Efter rättsfallet kring Sagaboendet, det misstänkta fallet i Närpes och det som nu rapporterats från Pargas kan man inte längre tala om enskilda fall. Vården och ledarskapet varierar. Det finns engagerad personal på Kårkulla samkommun, och många av våra medlemmar är mycket nöjda med tjänsterna. Samtidigt förekommer det också missförhållanden som går ut över människor som inte kan försvara sig, Det här kan vi inte acceptera.
Dagens nyhet vittnar om problem i den interna arbetskulturen och ledarskapet. Finns det grund för anklagelserna måste Kårkulla se till att arbetskulturen och ledarskapet utvecklas så att både brukare och vårdare vågar uttrycka åsikter och eventuell oro.
Samarbetet med anhöriga är en synnerligen viktig del av vården, och en fråga om förtroende. Det är personalens plikt att genomgående ge anhöriga relevant och sanningsenlig information. Om det verkligen förekommit att man ändrat innehållet i patientjournaler för att inte väcka oro hos anhöriga är detta inget som ökar förtroendet, tvärtom.
Det finns antydningar om att sparåtgärderna lett till att dessa missförhållanden uppkommer. Om det är så är det upp till Kårkullas ledning att slå larm. Om resurserna minskar så att vården påverkas i den grad som nu rapporteras i medierna är detta en allvarlig brist som kräver åtgärder. I så fall är det kommunernas och politikernas ansvar att se till att resurserna är tillräckliga för en människovärdig vård.
Det är oerhört angeläget att Kårkulla nu utreder ärendet och går till botten med eventuella missförhållanden och problem i den interna arbetskulturen, vilket Kårkullas samkommunsdirektör också lovat.