Regeringens åtgärdsprogram innehöll bland annat en åldergräns på 75 år. Enligt detta förslag skulle alla tjänster enligt handikappservicelagen upphöra då personen fyller 75 år och tjänsterna skulle i fortsättningen fås via socialvårdslagen.
De flesta tjänster som beviljas via socialvårdslagen är behovsprövade och avgiftsbelagda. Därför har denna fråga väckt mycket diskussion inom funktionshindersektorn. Hur ska människor som levt på pension hela sitt liv plötsligt ha råd att betala för sina tjänster?
Kalle Könkkölä har idag kommit med sitt förslag där han bland annat föreslår att personer som fått tjänster via handikappservicelagen före sin 75-årsdag också i fortsättningen ska ha rätt till dessa tjänster. Han påpekar att man alltid måste se till helheten när det gäller tjänster men att bland annat kostnaderna för färdtjänsten har skjutit i höjden, just på grund av de behov som äldre har.
Han föreslår att om funktionsnedsättningen uppkommit efter 75-årsdagen ska man få tjänster via socialvårdslagen. Med andra ord skulle en del av kostnaderna flyttas över till socialvården. Andra alternativa sparåtgärder som Könkkölä föreslår är slopandet av invalidavdraget och en ändring i färdtjänsten. Han lyfter upp leasingbilen som ett bra alternativ, vilket beräknas spara 5,3 miljoner per år. Han presenterar också andra intressanta förslag, till exempel att använda sig av personlig budgetering för färdtjänsten.
Överhuvudtaget vill Könkkölä att byråkratin ses över och att kontrollen blir mer smidig. Behöver vi ständigt förnya läkarintyg för att påvisa en funktionsnedsättning som varar livet ut?
Personer med utvecklingsstörning påverkas av förslaget mest av att man vill stärka den träning som ges för att personen ska kunna röra sig fritt utanför hemmet. Att använda kollektivtrafik i stället för taxi förutsätter träning och ibland ledsagare. En annan fråga som lyfts fram är serviceplaneringen som behöver effektiviseras och snabbas upp.
Det är svårt att hitta alternativa sparåtgärder i den redan nedbantade servicen, men jag tycker att Könkkölä har klarat sitt svåra uppdrag ganska bra. Oroande är dock att flera av hans kreativa lösningar tar tid att genomdriva och innan vi har fått ändringarna till stånd har man bantat ner servicen ännu mer. Det är en kamp att upprätthålla det som redan uppnåtts.
Läs mera om Könkköläs förslag i SHM:s pressmeddelande.