Jag fick den stora äran att representera FDUV på Inclusion Internationals världskongress 2018 i Birmingham i maj. Det var otroligt inspirerande att få träffa så många människor och organisationer från världens alla hörn. Tillsammans vill vi skapa ett tillgängligt samhälle. För alla. Vi diskuterade jobb och skola, utbildning, kärlek och matlagning. Boende, resor, religion och sömn. Allt mellan himmel och jord.
Den alternativa och kompletterande kommunikation (AKK) som användes under kongressen fungerade väldigt bra.
Full av nya idéer åkte jag sedan hemåt. Där på min plats 16D i flygplanet sorterades mina intryck. Och en tanke glänste över alla andra. Den alternativa och kompletterande kommunikation (AKK) som användes under kongressen fungerade väldigt bra. Ett bildstöd som producerades i realtid. Det var en snabbskissad version av det som kallas grafisk facilitering. Fantastiskt att se hur man kan göra en muntlig presentation eller en diskussion mer tillgänglig för alla åhörare!
Det behövs tre saker.
1. Ett stort blädderblock som ställs på en synlig plats framför åhörarna.
2. En kraftig tusch i en mörk och tydlig färg.
3. En person med någorlunda god fantasi, kreativitet och lite konstnärligt schwung över streckgubbarna som gör snabba skisser och förtydligar det som sägs i rummet.
Åhörare1: ”Började du i en ny skola då?”
Föreläsare: ”Jo det gjorde jag. Det var en skola väldigt nära hemmet och vi kunde gå dit. Det var en riktigt bra skola. I den trivdes jag riktigt bra”
Åhörare2: ”Fick du vänner i den nya skolan?”
Föreläsare: ” Absolut. Många. Speciellt minns jag Mark och Liz. Liz är yngre än mig. Dom var hemma hos mig mycket.
Skiss över konversationen ovan.
Den klara riktlinjen under hela kongressen var, att personer med intellektuell funktionsnedsättning själva skulle delta. Inte stödpersonen. Om stödpersonen måste simultantolka och förklara mycket av det som sades, ansågs presentationen misslyckad. Bildstödet som skapades i realtid var ett väldigt bra komplement. Det visuella stöder både pågående diskussion och minnet på ett ypperligt sätt.
Ett bildstöd uppgjort på förhand fångar inte upp spontana kommentarer och frågor. Bildstödet måste leva för att vara tillgängligt.
Det här är något för oss alla att tänka på. Gör vi vårt bästa för att inkludera och vara tillgängliga? Är de presentationer vi håller ändamålsenliga för åhörarna? Bildstöd är inget nytt under solen, men det var ändå riktigt fantastiskt att se hur bra det kan fungera i realtid. Ett bildstöd uppgjort på förhand fångar inte upp spontana kommentarer och frågor. Bildstödet måste leva för att vara tillgängligt.
Avslutningsvis vill jag citera en ung man från kongressen: ”Jag vill förstå vad ni alla säger!” Såklart vill du det! Nu är det upp till bevis för alla som arrangerar tillställningar av olika slag. Vi har fått ett klart önskemål, något att leva upp till.