Många spända föräldrar skickar i dessa dagar iväg sina barn mot ett nytt skolår. Det ligger förväntan, glädje, men kanske också oro i luften. Också för mig. Min förstfödde dotter börjar årskurs ett nu. Det är riktigt spännande. Hur kommer det att gå? Vad skall hon få uppleva? Kommer hon att trivas?
Skolstarten innebär att barnens alla sinnen skall arbeta för full maskin igen. Och för en del går det bra. Stimulansen kan vara välbehövlig efter sommarlovet. Och för andra kan skolstarten vara en rejäl utmaning. Vi är alla individer och för många av oss innehåller skolmiljön många fler intryck än vad vi egentligen vill och kan ta till oss. Skolmiljön innehåller ljud, ljus, färger, strukturer och smaker.
Sinnesbanta barnets omgivning.
Det här är något att ta i beaktande både i skolan och där hemma. Till exempel, vad hänger det för gardiner i klassrummet? I barnets sovrum? Har de grälla och skrikiga färger, eller är de enfärgat dämpade?
Försök att sinnesbanta omgivningen. Släng lite av leksakerna och annat ur röran i en låda och låt den stå. Skapa lite fler tomma ytor. Brukar ni ha på radion eller musik hemma? Kanske det är skäl att låta bli de första skolveckorna? Njut av tystnaden då det är möjligt.
Eller bråkar ni om ätandet? Kanske skollunchen och de smaker som där tillhör får vara i fokus nu. Och så kör ni med lite enklare koncept hemma. Träffsäkra omtyckta matalternativ.
Sinnesmaterial som underlättar
Det finns också en del verktyg att använda. Sinnesmaterial som underlättar. Tanglar håller rastlösa fingrar sysselsatta. De fungerar bra i klassrummet, i en samling, i bilen, i tv-soffan.
Hygieniska och säkra tugghalsband underlättar för dem som annars tuggar på pennor, hår och kläder. De kan se riktigt coola ut, eller gömmas diskret under blusen.
Olika intressanta saker att titta på hjälper då tankarna går i rundgång. Barnet kanske fastnar i negativa tankespiraler eller har ett raseriutbrott. Använd något som avleder och för uppmärksamheten vidare. Sinnesfrid är ett exempel. Det är rogivande att följa bubblornas väg neråt.
Sittkuddar finns i olika form och tappning. Om kroppen blir rastlös räcker det ofta med den lilla rörelse som luftkudden skapar. Det är bra att tillåta en liten rörelse. Då kanske de stora utsvävningarna inte behövs.
Du kan bekanta dig med sinnesmaterial på shop.larum.fi. Själv skall jag styra kosan mot tygbutiken. Min skolflickas grälla babygardiner får nog ge vika för ett mer avskalat alternativ. Med en önskan om en god skolstart för er alla. Stora, som små.
Skribenten är pedagogisk handledare och utvecklare vid Lärum på FDUV.