När bad du senast om hjälp?
Det sägs att den som ber om hjälp inte är svag utan stark. Vi vet också att känslan vi får av att hjälpa någon som bett om hjälp, att i den stunden få känna sig behövd, är en av de finaste känslorna.
Ändå ber vi (för) sällan om hjälp, i synnerhet i de situationer då vi allra mest skulle behöva det. Vi vill klara allt på egen hand. Utan att gå in på orsaker och symptom kan vi konstatera att vårt samhälle knappast någonsin varit mer individualistiskt än det är i dag.
Ofta räcker en medmänniskas stöd långt, men ibland behövs stödinsatser från samhället.
I vissa situationer är det lätt att be om hjälp, i andra krävs beslutsamhet och stort mod.
Att hjälpa är att utföra en handling med syftet att underlätta något för någon annan. Det kan vara allt från ett lyssnande öra och uppmuntrande ord eller praktisk hjälp i en tung vardag till professionell hjälp i ett kritiskt ögonblick. Och alla nyanser där emellan.
Ofta räcker en medmänniskas stöd långt, men ibland behövs stödinsatser från samhället. Hjälpbehovet kan vara snabbt övergående, varaktigt under en längre tid i ett visst skede av livet eller bestå mer eller mindre dygnet runt, hela livet.
Att be om hjälp utan att känna att man är till besvär eller står i tacksamhetsskuld, det är styrka.
När någon, som i sin vardag är beroende av hjälp och stöd av andra människor, ber om hjälp och lyfter fram rätten till ett bra stöd, kan vi inte annat än reagera och agera. Då ska det goda stödet vara lika självklart som det är nödvändigt.
Att be om hjälp utan att känna att man är till besvär eller står i tacksamhetsskuld, det är styrka. Att ödmjukt, men med huvudet högt, ta emot hjälp utan att känna sig bristfällig för att man inte klarar det på egen hand.
Med beundran ser jag ofta personer med intellektuell funktionsnedsättning göra just detta – be om och ta emot hjälp och stöd. De är modiga och starka. De har fattat grejen – vi behöver varandra! Det gör gott både att hjälpa och att bli hjälpt. Jag tror att det är någonstans här, bland utsträckta händer, vi hittar kärnan till ett gott liv.
Text: Sofia Jernström, verksamhetskoordinator på Steg för Steg
Foto: iStock
Temaveckan för personer med intellektuell funktionsnedsättning firades 1–7.12. Årets tema är rätt till bra service och stöd.