– Vi hade redan tidigare funderat på att börja med träffar och föreläsningar via nätet, men nu fick vi slopa planeringen och bara sätta igång direkt och prova oss fram, säger Henrika Mercadante, koordinator för familjearbete i södra Finland.
Från fältet kom signaler om att det i familjerna rådde en viss förvirring och liknande frågeställningar: Vart är vi på väg? Gör jag rätt val om jag håller barnet hemma? Är jag självisk om jag skickar barnet till skolan? Och allt det nya – hur ska man få vardagen att rulla?
Behovet av kamratstöd var uppenbart.
Dessutom var det inte bara FDUV:s stöd i form av familjekurser som inhiberats, familjerna blev också utan avlastning som korttidsvård, påpekar Camilla Forsell, koordinator för familjearbete i Österbotten.
Responsen av deltagarna i nätträffarna har varit god; det har uppskattats att man får prata av sig.
– De ville inte ha tema för träffarna eller sakkunniga gäster utan de vill bara höra hur andra har det och dela med sig av tankar och erfarenheter kring den annorlunda vardagen, säger Camilla.
På träffarna har det också dykt upp konkreta frågor om service och stöd som vi på FDUV kunnat utreda.
Hur länge orkar familjerna med isoleringen? Henrika märker en förändring bland deltagarna. I början fanns det mycket osäkerhet och oro, men sedan verkade familjerna landa och börja få vardagen att fungera. Men efter fyra veckor vände det igen och vardagen började åter kännas tung. Det påminde om en semesteromställning. Men en semester tar slut.
– För många, men inte alla, har vardagen tidvis till och med fungerat bättre i och med ett lugnare tempo och mindre grupper för dem som varit i skolan. Andra kämpar på och fokuserar på att överleva dag för dag.
Men visst är det utmanande med träffar på nätet och deltagarna har inte varit så många till antalet.
– I de här familjerna hänger det ofta på en skör tråd om man kan delta eller inte, säger Henrika.
Familjerna har också väldigt olika behov – bara frågan om vilket klockslag träffarna ska ordnas var svårlöst – men de flesta behöver ändå prata. Camilla tycker det även varit fint att kunna samla deltagare från hela Svenskfinland.
– Det har funnits önskemål om att träffas över regionerna.
Att FDUV kommer att fortsätta erbjuda stöd via nätet står klart.
– Jag tror det här är jättebra! Träffar på nätet kommer inte att ersätta fysiska träffar – absolut inte – med de kan komplettera dem, säger Henrika. Tanken är också att nå delvis nya målgrupper, till exempel vuxensyskon till personer med funktionsnedsättning och sådana som har svårt att delta i fysiska träffar eftersom de bor avlägset eller har svårt att få barnvakt.
Tack vare coronakrisen har många blivit vanare vid tekniken och ribban att delta via nätet har förhoppningsvis sänkts. Henrika hoppas att fler ska våga delta oberoende av hur situationen hemma ser ut just då.
– Försök komma över tröskeln att komma med. Man behöver inte vara nedbruten, det behöver inte vara så stort. Men att träffas och dela tankar kan ändå göra gott.
Text: Matilda Hemnell
Foto: iStock
Läs mera om kommande träffar och kom med:
- Nätcafé för anhöriga måndagar kl. 18–19.30
- Nätcafé för barnfamiljer med separat program för barnen torsdag 7.5 kl. 12–13