Tydliggörande pedagogik bygger på förutsägbarhet och tydlighet. Genom att svara på några nyckelfrågor skapar vi en vardag som är mera meningsfull, begriplig och hanterbar för barnet, men även för oss själva!
Den tydliggörande pedagogikens nyckelfrågor är:
- Var ska jag vara?
- Vem ska jag vara med?
- Vad ska jag göra?
- Hur ska jag göra?
- När
- Hur länge?
- Vad händer?
- Vad händer sedan?
Visuellt stöd är en central metod för att göra vardagen och förväntningarna så tydliga och förutsägbara som möjligt. Det kan vara symbolstöd, bilder, text eller färgmarkeringar, alltså något som ögat kan se.
Vad är dagens mat? För många kan det kännas bra att på förväg veta vad det blir till mat.
Visuellt stöd i olika former stöder de exekutiva funktionerna som problemlösning, att överblicka, att påbörja och avsluta och att förstå orsak och verkan.
Visuellt stöd:
- skapar struktur och ger sammanhang
- är stöd för minnet
- stöder tidsuppfattning och planering
- konkretiserar val
- är starthjälp i vardagsaktivitet och lek
- förstärker och förtydligar språket
- minskar oro
- informerar om vad som ska hända.
Att uppfatta och förstå tid kan vara svårt för många. Med olika hjälpmedel kan man visualisera tiden. Läs mer om tidsuppfattning och tidsuttryck på vår webbplats: larum.fi/digitalmaterialbank/handledningar
Den tydliggörande pedagogiken löser inte alla problem, men den kan underlätta i vardagen och ge hopp. Som vuxen gäller det att vara steget före i vardagen. Att följa rutiner och ha ett visuellt schema ger barnet trygghet.
Som förälder är det också viktigt att du
- fyller på din egen ”orkburk”
- skapar små stunder av återhämtning i vardagen
- bygger din vardag så att den blir mer smidig och konfliktfri
- behåller ditt lugn
Blev du intresserad av den tydliggörande pedagogikens tankar och hur den kunde passa din familj? Du är välkommen att kontakta oss på Lärum så funderar vi tillsammans på system och verktyg för att göra er vardag smidigare!
Du kan också läsa mera i boken Få familjen att funka – Tydliggörande pedagogik i vardagen av David Edfelt, Anna Sjölund, Cajsa Jahn och Malin Reuterswärd. Boken hittar du i Lärums webbshop, shop.larum.fi.
Text: Malin Sandström och Nina Rosenblad
Artikeln ingår i FDUV:s tidning Gemenskap & påverkan GP 2/2021