– Det känns lite konstigt när dagverksamheten är stängd, säger Benny Talling.
– Jag borde köpa mig en apdräkt, jag blir nog en apa så som jag börjat klättra längs väggarna här hemma, skämtar Anders Ranta-Aho.
På Steg för Stegs nätcaféer ventileras en hel del tankar kring coronavardagen, men det talas också om allt möjligt annat, om väder och vind – och tekniken inte att förglömma. Den strular ibland men med varandras hjälp brukar man få den att fungera.
Det är glada återseenden och vänliga frågor till nya som deltar.
– Bland svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning finns en sorts ”community”, folk känner varandra. Man har kanske gått tillsammans i skola i Nykarleby eller träffats på FDUV:s sommarläger. Så de blir glada att nu ses på nätet. De skulle kanske inte ringa upp varandra, men de uppskattar att träffas här, säger Frank Lundgren, regional koordinator på Steg för Steg.
Vi har nått ut till nya människor som inte tidigare haft möjlighet att delta i våra träffar.
Utan att överdriva kan man säga att nätcaféerna fungerat över förväntan. Förutom att många på sätt eller annat klarat av att delta har intresset varit stort. Som mest har omkring tjugo personer deltagit samtidigt.
– Vi har nått ut till nya människor som inte tidigare haft möjlighet att delta i våra träffar, säger Frank.
En av dem är Matilda Hemming. Hennes mamma Susanna berättar att Matilda tyckt det är jättespännande att så här enkelt få kontakt med människor som bor på andra ställen och höra hur de har det. Hon har också varit nöjd över att få ha sina egna möten, liksom föräldrarna som jobbat hemifrån och syskon som haft distansskola.
– Det kändes meningsfullt för henne att få koppla upp sig som vi andra gör.
Nu funderar Susanna på att åka med Matilda på förbundskongress till Åland i oktober så att Matilda får träffa fysiskt dem som hon pratat med över nätet.
Det har framförts en del kritik mot nätcaféerna eftersom alla inte har förutsättningar att delta. Det här är något man på Steg för Steg är medveten om.
– Men bara för att inte alla kan delta behöver det inte innebära att vi inte skulle ordna något för dem som kan delta, säger Frank.
Steg för Steg har också ringt runt till dem som brukat delta i föreningens lokala träffar, men som inte av någon orsak kommit med i nätcaféet.
Träffar med tema
Vissa gånger har deltagarna varit så många att det blivit stökigt, men då har dragarna – Steg för Stegs personal – kunnat dela in dem i mindre grupper. Det är fallet också en av de gånger jag deltar.
Nätcaféet har varit öppet hela tiden, men man har försökt styra deltagandet till klockan 15 alla dagar och särskilt torsdagar. Den här torsdagen är det musiktema. Deltagarna får berätta om vilken typs musik de tycker om, och lyssna på olika musikstilar från olika tidsperioder. Genom att ge tumme upp eller tumme ner kan de visa om de gillar musiken eller inte.
När det blir dags för hårdrock ger Rex Hartman två tummar upp, men det förvånar nog ingen. I nätcaféet kallar han sig ”REX HARTMAN HÅRD ROCK”.
Simona Slentneryté och Ulrica ”Kika” Sund berättar att de brukar gå på Rockoff, en musikfestival som ordnas årligen i Mariehamn på Åland.
– Men månne det blir något i år, funderar Kika.
– Jag brukar gå på små keikkor, men nu är allt inhiberat på grund av corona, berättar Anders Ranta-Aho.
Steg för Stegs träffar har vanligen något seriöst tema, en utbildning eller dylikt, men nu under coronakrisen har de på föreningen resonerat att programmet inte behöver vara så märkvärdigt. Det viktigaste är att träffas så ingen blir ensam.
Ändå finns det också planer på att bjuda in gäster och då vi talas vid har det första caféet med temat ”Mysmat med Sandra” just ordnats. Tillsammans med Marthaförbundets Sandra Mellberg har deltagarna fått lära sig laga enkel mysmat via nätet.
Koncept under utveckling
Ibruktagandet av den nya tekniken har inte gått helt utan problem. Många har haft svårt första gången de skulle delta och en del har varit med bara en gång.
– Det är oroväckande, här måste vi på Steg för Steg fundera vad vi behöver göra för att alla ska känna sig välkomna, säger Frank.
Hon var så glad så hon sa att hon önskar de ska fortsätta också efter coronan.
När nätcaféet öppnades fanns det inte så mycket tid att fundera på hur det hela skulle göras. Man har fått testa sig fram och konceptet har utvecklats hela tiden.
Susanna lyfter fram att det är viktigt att det finns en moderator som leder och styr upp det hela.
Kommer Steg för Steg att fortsätta med träffar på nätet?
– Det är inte alls omöjligt. Det beror på vad medlemmarna tycker, säger Frank.
Matilda hoppas åtminstone på en fortsättning.
– Hon var så glad så hon sa att hon önskar de ska fortsätta också efter coronan, berättar Susanna.
Text: Matilda Hemnnell
Foto: Sofia Jernström
Läs mer om våra nätcafér för anhöriga
Artikeln ingår i tidningen Gemenskap och påverkan GP 2/2020.