Hanna kan inte gå själv. Hon led av syrebrist strax före födseln med akut kejsarsnitt och rör sig med en rollator eller genom att någon håller henne i handen.
Hanna har fått en trehjuling från hjälpmedelscentralen som används vid promenader.
– Med den brukar det bli en tre kilometers runda för längre orkar vi inte gå bredvid och övervaka, säger mamma Sofia Elenius.
– Men vi måste gå bredvid hela tiden och hålla uppsikt. Hanna kan inte bromsa den själv och åker kanske i diket om hon ser något intressant.
Sofia säger att påhängscykeln öppnade nya möjligheter och gav en frihet som familjen inte haft tidigare.
Familjen Elenius från Purmo åkte i tio dagar upp och ner för Norges fjäll i sin husbil. Project liv hade skänkt en solgul tvåhjulig påhängscykel som passade Hanna perfekt.
– Vi har ju fyra flickor – Mathilda (18), Thelma (17) och tvillingarna Filippa och Hanna (14). När barnen var mindre fanns det möjligheter som cykelkärra men nu när Hanna växt till sig behövde hon ju en annan lösning.
Mats berättar att de också prövat en vanlig påhängscykel med ett hjul men att den var för ostadig. När sedan Hannas fysioterapeut föreslagit familjen för Project liv googlade föräldrarna olika storlekar och modeller.
– De är så dyra att det är svårt att köpa dem själva så vi tänkte att vi tar mellanmodellen som borde räcka hela livet, säger Sofia.
Familjen Elenius är en aktiv familj som gillar att röra på sig och brukar åka på skidsemester till Åre och har också varit på en resa det finska förbundet för synskadade och stödverksamheten Malike ordnade i Pyhä. Eleniusarna har rest till Norge två gånger förr och tältat bland annat på Åland med Hanna.
– Tidigare har det varit mest promenader med rullstol på Hannas villkor på de semestrar hon varit med om, säger Mats som berättar att Hanna njöt i fulla drag av de vackra vyerna i Norge och farten.
Det är oerhört fint att någon uppmärksammar en utan att man behöver be eller kräva om det.
– Nu kunde vi åka upp till vattenfall med cykeln och Hanna tyckte särskilt tunnlarna var spännande. I nedförsbackarna kunde vi lätt susa fram 25 km i timmen men jag bromsade nog ganska mycket för serpentinvägarna har branta kurvor så det gällde att vara försiktig.
Sofia och Mats är ense om att Project liv gör ett fantastiskt arbete.
– För någon som inte har en krävande vardag kan donationen uppfattas som småpotatis, men redan det att någon uppmärksammar en utan att man behöver be eller kräva om det är oerhört fint, summerar Sofia.
Text: Nina Winqvist
Foto: Frank Häggman
Project liv förverkligar hundratals drömmar varje årProject liv rf är en förening som vill skapa mer glädje i vardagen för långtidssjuka barn och deras familjer. Föreningen förverkligar idag cirka 60 stora drömmar och 700 minidrömmar varje år. Stora drömmar kan vara att pröva på ett yrke, åka på en upplevelseresa såsom till jultomtens verkstad eller en vattenpark, fotomodella för en dag eller få en kattunge eller hundvalp. Minidrömmar kallas Liv surprise och är oftast skräddarsydda enligt barnets eller familjens intressen. De kan ha att göra med hästar för en hästintresserad eller en vattenlek om det är sommar. Det är personer inom vården, anhöriga eller vänner som nominerar ett långvarigt sjukt barn, syskon, föräldrar eller hela dess familj till Project liv. Project liv beaktar alla långtidssjuka barn, oberoende av diagnos (även funktionsnedsättning). När ett barn blir sjukt blir det hela familjens sjukdom och fokus läggs därför också på syskon och föräldrar. Även familjer med barn som avlidit kan nomineras. Vill du veta mer om Project ivs drömmar och guldkanter till familjer?Ta kontakt eller läs mer
|
Artikeln ingår i vår tidning Gemenskap och påverkan GP 3/2022 med temat drömmar.