En sommardag i juni steg jag förväntansfull in på FDUV:s kontor i Helsingfors. Jag hade en förhoppning om att under min praktik träffa nya människor, lära mig nya saker och få en bättre bild av hur påverkansarbete inom en organisation som jobbar med rättigheter för personer med funktionsnedsättning kan se ut i praktiken.
I dag kan jag titta tillbaka på min tid på FDUV som givande och lärorik.
Jag har fått följa med hur påverkansarbetet görs i praktiken och hur förbundet arbetat kring funktionshinderlagen. Jag har fått delta i en vid variation av möten inom olika arbetsgrupper inom organisation, men även utanför med övriga samarbetspartner. Största delen av min tid har ändå gått åt att analysera och sammanställa resultat från FDUV:s medlemsenkäter.
Vilka stöd finns det behov av?
I medlemsenkäten år 2022 kartlade vi vilka stödformer som personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras familjer saknar. Anhöriga svarade att det saknas en stödperson eller personlig assistent för fritiden, i en del av fallen är problemet att hitta en stödperson även om servicen beviljats.
I enkätsvaren framkom även brist på rehabilitering. Många hade nekats diverse terapier gång på gång, bland annat fysioterapi och talterapi. Även stöd till hemmet saknas i form av avlastning. Det är uppenbart att det finns brist på svenskspråkiga vårdare och terapeuter.
Vilka stöd borde utvecklas?
I enkätsvaren kommer det tydligt fram vilka stödformer i samhället som borde utvecklas. Det önskades mera stöd för anhöriga och hjälp i början av serviceprocessen samt meningsfull fritidssysselsättning.
Det framfördes även att boenden måste ha kunnig, kompetent och intresserad personal. Personalen borde dessutom regelbundet få fortbildning och den borde vara insatta i varje servicetagares individuella behov.
När jag gick igenom enkätsvaren insåg jag att det är just specifikt den här typen av vardagligt stöd som behövs för att rättigheterna i FN:s funktionshinderkonvention ska uppfyllas i praktiken.
Text: Madeleine Sten, studerande i samhällsvetenskaper med rättsvetenskap som huvudämne vid Soc&kom