Steg för Steg har beviljats bidrag för ett nytt projekt från RAY. Det är ju jättefint, men den stora utmaningen för Steg för Stegs styrelse är att administrera så mycket verksamhet och det betyder ett stort ekonomiskt ansvar. Jag deltog för att berätta om vad som krävs av styrelsen när det gäller ekonomi och för att prata om samarbetet mellan FDUV och Steg för Steg.
Det är många svåra frågor och för FDUV är det svårt att vara arbetsgivare för föreningssekreteraren om inte vi vet vad som är på gång. Samtidigt vill Steg för Steg naturligtvis ha sin självständighet. Jag har stor respekt för det.
På måndag deltog jag i Handikappforums styrelsemöte där bland annat självbestämmande kom upp som en fråga. På social- och hälsovårdsministeriet har man bildat en arbetsgrupp vars uppgift är att se över lagstiftningen. Vilka begränsningsåtgärder är rimliga, vad kan vara farligt för den enskilda personen om man inte begränsar personens rättigheter? Mänskorättsjurister som representerar handikapporganisationerna har fört fram en mera öppen och liberal lagstiftning, som följer FN:s handikappkonvention. De övriga som bereder lagstiftningen, främst läkarkåren, oroar sig för direkta försummelser inom vården och att människor helt enkelt överges och inte får det stöd de behöver.
Det här är svåra frågor, det är så ytterst viktigt med självbestämmande men är det moraliskt riktigt att ge ett ansvar till en person som har svårt att omfatta de beslut som görs. Var går gränsen? Vem får bestämma?
Arbetsgruppen vid Social- och hälsovårdministeriet kommer att presentera sitt arbete den 13–14.2.2012. Jag väntar med intresse.