Andra veckan i juni ordnar FDUV en FPA-kurs för familjer som har barn med Downs syndrom. Med på kursen är åtta familjer med sammanlagt över 40 personer och det är livat på Norrvalla i Vörå.
Barnen som deltar är i alla åldrar: den yngsta är bara fem månader och den äldsta är redan sexton år. Kursen är riktad till hela familjen så även många syskon deltar. Många fler hade önskat delta, eftersom det finns många nya familjer som fått barn med Downs syndrom i Svenskfinland under de senaste åren.
Barnen med Downs syndrom är mellan ett och ett halvt år till fem år gamla. Samtidigt som föräldrarna lyssnar till föreläsare och diskuterar olika teman så har specialbarnen sitt eget program och syskonen sitt program. Populära sysselsättningar är simning i terapibassängen, sång och lek i brasrummet och att tillsammans med ledarna vandra omkring på området i Norrvalla.
Det är ganska många år sedan jag senast deltog i en FPA-kurs och det är med stor nyfikenhet jag lyssnar på familjerna. Tecken och kommunikation är det som upptar familjerna, det är så viktigt att bli förstådd. Det är helt uppenbart att kommunikationen för barn med Downs syndrom har utvecklats. Den nya tekniken bidrar till att barnen kan kommunicera bättre och föräldrarna delar med sig av sina erfarenheter.
Det är roligt att följa med lilla Maias sätt att hantera Ipaden och se de små barnen teckna ivrigt när de kommunicerar. Det är länge sedan jag använt teckenspråk och jag känner att jag behöver fräscha upp mina kunskaper.
Lisbeth Hemgård
verksamhetsledare på FDUV