Hej, vem är du?
Jag heter Anna Ilmoni, och jag jobbar som verksamhetsledare för DUV i Västra Åboland.
Hur kommer det sig att du engagerat dig i DUV?
Jag har både en moster och en farbror med funktionsnedsättning, så den här målgruppen har alltid legat mig varmt om hjärtat. När jag var yngre jobbade jag som fritidsledare för DUV i Mellersta Nyland, och tyckte att det var väldigt roligt.
För drygt två år sedan flyttade jag till Åbo för att studera. Jag kom i kontakt med aktiva inom den lokala DUV-föreningen, och våren 2021 blev jag tillfrågad att ta över som verksamhetsledare. Det kanske inte är så vanligt att hoppa från att vara fritidsledare till att vara ansvarig över en hel förenings verksamhet, men jag såg det som en spännande utmaning.
Vid sidan av studierna jobbade jag dessutom som inhoppare på ett Kårkullaboende, så flera av medlemmarna var redan bekanta.
Vad är ni bra på i er förening?
Jag tycker att vi har ett mångsidigt utbud av fritidsaktiviteter.
Vi har någonting som passar alla, oavsett ålder och stödbehov. Dessutom är vi måna om att lyssna på medlemmarnas respons och anpassa programmet enligt deras önskemål.
Vad borde ni bli bättre på?
Eftersom vi är så ivriga på att ordna program och starta nya projekt så kan det bli svårt att välja vad man ska satsa på just nu och vad som ska sparas till senare. Det är superbra med nya idéer, men det är också viktigt att det inte blir för många förändringar på samma gång.
Jag är själv en person som lätt blir inspirerad och vill göra hundra saker samtidigt, men jag försöker lära mig att tänka mer långsiktigt.
Har du tips på någon lyckad verksamhet som andra föreningar kunde ta modell av?
Jag vill gärna lyfta fram vår diskussionsklubb Vuxensnack, som startades efter önskemål av både medlemmar och personer som jobbar med målgruppen. På Vuxensnack-träffarna får deltagarna diskutera bland annat relationer, sexualitet och kroppsbild. Som diskussionsledare fungerar två psykologistuderande. Den idén får fler föreningar gärna ta efter – det är viktigt att det finns trygga sammanhang där personer med IF får prata om sådana här ämnen!
Vad får du ut av att vara med i DUV-rörelsen?
Massor av skratt, fina samtal, inspiration, viktiga insikter… listan kan göras lång!
Det allra bästa är ändå kontakten till våra medlemmar. Att se glädjen i någons ögon när de får en strike på bowlingen, spelar ett trumsolo i bandklubben eller dansar loss på disco är den bästa belöningen man kan få. Den här föreningen vore ingenting utan våra underbara medlemmar.
Varför tycker du andra borde engagera sig?
Jag tror faktiskt att man blir en lite bättre människa av att vara med i en DUV-förening. I stället för att utgå från sina egna tankar och behov så lär man sig att sätta sig in i någon annans verklighet och fundera på vad som är bäst för dem.
Man blir medveten om hur mycket som borde förändras i vårt samhälle för att det faktiskt ska vara jämlikt för alla. Det tror jag att är väldigt nyttigt, för då anstränger man sig också mer för att åstadkomma en förändring.
Dessutom får man vänner för livet och ett sammanhang där man är välkommen precis som man är. Vad är bättre än det?
Text: Nina Winqvist
Foto: Hans Henriksson. På bilden är Anna Ilmoni tillsammans med DUV-medlemmen Jussi Hedberg.
Artikeln ingår i FDUV:s tidning Gemenskap och påverkan GP 1/2023.