Den lättlästa boken Inte som vanligt är skriven av Ann-Charlotte Ekensten och handlar om Sam. Han är en ung man som gillar när det är ordning och reda. Sam gillar när Mira jobbar på gruppboendet Gläntan där han bor. Men ibland är hon lite jobbig. Som när hon vill att Sam ska testa nya saker. Sam får ont i huvudet bara av tanken. Han tycker bäst om när allt är som vanligt.
Inte som vanligt är en berättelse om att våga testa nya saker. Men också om behovet av att få göra det man själv vill. Boken har några meningar per sida med fina illustrationer.
I biografin Mats Melin – från Hudik med kärlek får du läsa om Mats Melins svåra men underbara barndom och om varför han är så älskad. Om hur han kom med i Glada Hudik-teatern och fick rollen som ICA-Jerry. Om hur han blev en av Sveriges mest kända skådespelare. Många tror att han heter Jerry, som killen i tevereklamen, men då svarar han: ”Mitt namn är Melin. Mats Melin.”Biografin är skriven på lätt språk av författaren Mats Ahlsén.
Läsning och läskunnighet är ett livslångt lärande och behöver övas kontinuerligt.
För att upprätthålla sin läsförmåga behöver man läsa lite varje dag. En del behöver stöd för den egna läskunnigheten under hela livet. Därför vill vi också tipsa om Lärums material Minne & Sinne-memory. Det består av fyra spel med teman kroppen och känslor, personer och platser, fordon och djur samt verb.
Spelen består av bilder och orden finns både på svenska och finska. Genom att exempelvis plocka ut korten som tar upp känslor kan man träna på en kategori med ord i taget och samtidigt välja vilket språk man vill öva. Det går att spela som ett traditionellt memory eller så läser man ett ord i taget och förenar det med rätt bild.
I Lärums materialbank hittar du ljudböcker, som är fritt tillgängliga. Lärums lättlästa versioner av Tove Janssons muminböcker Kometen kommer, Farlig midsommar och Trollkarlens hatt är återberättade av Jolin Slotte och inlästa av Mark Levengood.
Högläsning och litteratur på lätt språk gör att flera får uppleva läsglädje oavsett vilka förutsättningar man har. Goda läsupplevelser ska kunna leda till samtal där alla får känna sig delaktiga. Läsning och läskunnighet är ett livslångt lärande och behöver övas kontinuerligt.
Text: Susanne Nygård, pedagogisk planerare
Foto: Matilda Hemnell och Ann-Birtt Pada
Artikeln ingår i FDUV:s tidning Gemenskap & påverkan GP 4/2023 med temat läsning