Richard, Ricke, Blomqvist är en hejare på att skoja. Med glimten i ögat berättar han många anekdoter, om roliga upptåg, utfärder och bus som han varit med om på FDUV:s läger.
– Men dem får du inte skriva om, säger Ricke.
Han är noga med sin integritet och vill inte såra någon.
Ricke brukar delta i FDUV:s sommarläger varje år. Från Sjundeå åker han i regel till Högsand för att där få vara med om nya upplevelser och träffa vänner.
– På ett bra läger finns det vatten, säger Ricke.
Uppskattade utfärder
Och på Högsand finns det sannerligen vatten. En långgrund sandstrand möjliggör simning och andra roliga vattenlekar.
Ricke tycker om att simma. Roligast är ändå alla de utfärder som hör ett FDUV-sommarläger till.
– Vi har varit till Raseborgs sommarteater och till Hangö.
Det bästa sommarlägret var när de åkte på utfärd till husdjursgården Rehndahl i Kyrkslätt, slår han fast.
Ja, Ricke verkar vara en riktig spelevink, något av en Emil i Lönneberga.
Emil är också en saga han kan utan och innan. På en gemensam konsert för flera läger uppträdde han med sången Hujedamej sånt barn han var.
– Det var roligt med publik, jag tycker om att uppträda, säger Ricke.
Richard Blomqvist tycker extra mycket om alla de utfärder som hör FDUV:s sommarläger till. Foto: Julia Holmqvist.
Umgänge över region- och diagnosgränser
Lägren hör till FDUV:s kärnverksamhet och målet är att erbjuda meningsfulla aktiviteter, nya upplevelser, avkoppling och möjlighet att träffa gamla och nya vänner.
Lägerveckan är ibland enda tiden på året då de kan träffa människor från andra delar av landet.
Jenni Bergman har varit ledare på lägren under många somrar och nu jobbar hon som lägerplanerare på deltid. Hon berättar att lägren för många är höjdpunkten på sommaren då deras vardag i allmänhet är väldigt inrutad och likadan från dag till dag.
– Många bor, arbetar och har hobbyer tillsammans med samma människor. Lägerveckan är ibland enda tiden på året då de kan träffa människor från andra delar av landet, säger Jenni.
FDUV:s läger är ett välkommet avbrott i vardagen. Foto: Terhi Paukku.
Höga kostnader medför höga avgifter
Att arrangera FDUV-läger kräver en hel del ledare, berättar Jon Jakobsson som är fritids- och föreningskoordinator på FDUV.
Gemensamt för personer med intellektuell funktionsnedsättning är att de inte kan delta i sammanhang där det saknas extra stöd.
– Personer med intellektuell funktionsnedsättning är allt annat än en homogen grupp. Men gemensamt för dem är att de inte kan delta i sammanhang där det saknas extra stöd. Därför behövs många ledare på lägren och därför kostar lägren en hel del att ordna, omkring 1400 euro per deltagare, säger Jon.
Kostnaderna för att arrangera läger har stigit samtidigt som det blivit svårare att få finansiering. FDUV:s ambition är att hålla lägeravgiften så låg som möjligt för att fler ska kunna delta. Ändå kostar lägren i dag 650 euro för deltagarna. Det är en enorm summa för de flesta vars inkomster kan röra sig kring 800 euro i månaden.
Deltagarna har möjlighet att anhålla om stöd för sitt deltagande från sin hemkommun, men kommunerna beviljar inte längre understöd så lätt. I ekonomiskt kärva tider prioriterar de bort stödet för deltagande i läger. Det är nämligen inte en lagstadgad verksamhet för kommunerna.
Fler kan hjälpa till för att trygga lägren
För att trygga lägerverksamheten har FDUV nu lanserat en medelinsamling.
– Målet är att personer med intellektuell funktionsnedsättning också i framtiden har möjlighet att delta i våra sommarläger och därmed får ett avbrott i vardagen. Tillsammans med andra ska de få njuta av en avkopplande tillvaro i en trygg miljö – med tillräckligt stöd, berättar Jenni Bergman.
– Vi vill utveckla lägren så att deltagande är möjligt oberoende av ekonomisk eller social situation, säger Jon Jakobsson.
Ge en gåva för ett gott liv!Läs mer om insamlingen
|
Artikeln ingår i FDUV:s och DUV-föreningarnas tidning Gemenskap & påverkan GP 2/2018.