Sivs rum på Näseboendet i Borgå är 13,5 kvadratmeter stort (eller litet). På den ytan ryms en säng, ett litet bord och några bitar av hennes gamla bokhylla. Och förstås Siv och hennes rullstol, men inte så mycket mera.
Siv och hennes bror Kaj berättar hur tokigt det kan bli när man inte planerar med tanke på de kommande hyresgästernas behov. Eller när planerna ändras efteråt så att bostäderna blir mycket mindre än lovat.
Läget i dag
I Sivs lilla hem upptar den höj- och sänkbara sängen ungefär en tredjedel av rummet. När personalen ska hjälpa Siv upp i sängen tar de in en lyftanordning i rummet. Den står vanligtvis i korridoren utanför och används också av andra på boendet. Den har hjul och är ganska enkel att flytta. Men den är över en och en halv meter bred, och ryms in i Sivs rum bara på ett led.
Flera av de andra som bor här är rullstolsburna som Siv. Men korridoren utanför hennes rum är så smal att två rullstolsburna inte ryms att mötas. Köket är inte planerat med tanke på att de som bor här kanske vill delta i matlagningen. Det är smalt, och bänkarna för högt monterade. I väggen mellan köket och matrummet finns en lucka, härifrån kan personalen servera maten. Lite så där som på en institution.
Vardagsrummet är för litet för att alla hyresgäster i rullstolar eller med rollator ska rymmas och titta på TV samtidigt. I ena hörnet finns en ståldörr, det är hissen upp till bastuns omklädningstum i andra våningen. Omklädningsrummet är för litet för att de som sitter i rullstol ska kunna byta om där. I stället åker de till bastun färdigt avklädda i sina duschstolar och bara med en handduk runt sig.
Duschrummet är stort, men bastun pytteliten med tanke på rullstolsburna badare. Dessutom har man lyckats sätta in bastulampan så nära dörren, att det är krångligt att manövrera rullstolen förbi den när man ska in i bastun.
Att försöka skapa ett vanligt liv på det här boendet är minst sagt en utmaning, både för hyresgästerna och personalen. Men de försöker sitt bästa.
ARA-stöd uteblev
Kårkullas nuvarande regionchef Gunilla Backman medger att boendet inte är optimalt. Enligt henne fick man inte det ARA-stöd som man hade väntat sig. Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet ARA stöder byggande av bostäder för specialgrupper, men förutsätter till exempel att tomtpriset inte är för högt och att byggkostnaderna hålls på en rimlig nivå.
Byggnaden ägs av A-bostäder i Borgå. Eftersom tomten var dyrare än ARA:s kriterier tillåter beviljades inget finansieringsstöd och byggandet finansierades med lån från banken, berättar fastighetschef Teppo Riski.
– Om vi hade byggt större, hade boendekostnaderna (hyrorna) blivit för höga. I nuläget går kostnader och intäkter jämnt ut för den här fastigheten.
Riski säger också att de inte ansvarar för hur byggnaden används eller vem som bor där. Enligt honom är det på beställarens ansvar att se till att slutresultatet motsvarar behoven.
– Huset är inte byggt för invalider utan för personer med utvecklingsstörning, helt enligt normerna, säger Riski.
Rekommendation 20–25 m2
Om storleken på bostaden rekommenderas sedan år 2012 att:
- I separata bostäder ska den boendes rum vara minst 35 kvadratmeter stort och i tvårummare minst 45 kvadratmeter.
- Vid gruppboende är den rekommenderade minimistorleken för de personliga utrymmena 20–25 kvadratmeter.
- Mer utrymme behövs om den boende behöver hjälpmedel eller extra utrustning.
- I grupphem är de gemensamma utrymmena av större betydelse än vid annat boende och ska därför dimensioneras så att klienterna kan umgås och äta tillsammans i lokalerna.
- Till de gemensamma utrymmena hör bl.a. köks-, matsals-, sällskaps- och bastuutrymmena samt klädvårds- och lagerutrymmena.
- När ytan i dessa utrymmen och de boendes egna rum summeras ska utrymmet i ett grupphem uppgå till 35–40 kvadratmeter per boende.
(Delegationen för boende för personer med utvecklingsstörning 2010, ARA 2011)
Planeringen av Näseboendet inleddes innan dessa rekommendationer gavs ut, och boendet blev klart år 2012.
Artikeln publicerades i Gula Pressen 2/2015. Läs hela tidningen på webben på www.fduv.fi/gulapressen.