Ekonomiska förmåner
För personer med intellektuell funktionsnedsättning behöver åldrande inte innebära stora förändringar ekonomiskt. De flesta är redan beviljade pension och ersättningar som de behåller som seniorer.
Beroende på personens hälsa och hjälpbehov kan det bli aktuellt att ansöka om högre vårdbidrag.
Att avsluta arbetsverksamhet
En del vill i relativt låg ålder ”gå i pension”, det vill säga avsluta sin arbetslivs- och livsorienterade service (arbetsverksamhet). Andra vill fortsätta långt upp i åldern, men förutsättningarna för detta varierar beroende på hemkommun.
En del kommuner beviljar inte arbetsverksamhet efter att klienten fyllt 60 år. En del kommuner drar gränsen vid 65. Andra kommuner har egentligen ingen ”pensionsgräns”.
Det optimala är förstås att man kan beakta brukarens individuella livssituation, behov och önskemål och att övergången görs möjligast mjuk.
Seniorverksamhet
För dem som inte deltar i arbetsverksamhet erbjuds seniorverksamhet i stället. Den sker vanligen i anslutning till seniorboenden. Det är frågan om aktiviteter som spel, läsning, matlagning, utfärder, pyssel och fysiska aktiviteter.
Personer med intellektuell funktionsnedsättning kan också delta i vanlig pensionärsverksamhet.
Också inom arbetsverksamheten finns det seniorgrupper där verksamheten är anpassad. En viktig del är att förbereda personerna på vad åldrandet innebär. Många kan ha dålig uppfattning av vad det betyder och vara rädda för att bli gamla. Det är viktigt att tala om åldrandet och pensionering på ett positivt sätt.
Seniorboenden
Kårkulla samkommun har seniorboenden i alla regioner och det finns ett tryck på att öppna fler. När en eventuell flytt blir aktuell beror på personens vilja och skick. På seniorboenden finns det personal och ordnas det aktiviteter också dagtid. Personalen har även speciell kompetens att sköta just äldre.
Alla äldre med intellektuell funktionsnedsättning bor inte i särskilda seniorboenden. En del bor kvar i sitt gamla hem och en del är inom den vanliga äldrevården.
Källa:
Gunveig Söderbacka, utvecklare av boendeverksamheten och Karin Lindroos, tf. ledande socialkurator vid Kårkulla samkommun
Artikeln ingår i FDUV:s tidning Gemenskap & påverkan 2/2019 med temat att åldras.