– Elin är nu 16 år och ska flytta bort hemifrån för att studera. Jag känner att jag har både tid och möjlighet att hjälpa andra nu, säger Annika.
Hon är en av ett tjugotal blivande familjestödjare, och påbörjar utbildningen i höst. Som föräldrastödjare vill hon kunna finnas där för andra föräldrar när de inte själva orkar.
– Jag hoppas att jag ska kunna vara en hjälpande hand till exempel med ansökningar till FPA eller med att kämpa för att barnen får det som de behöver i skolan. Det är något som vi själva har kämpat med, säger Annika.
Nytt skede i höst
När Elin i höst inleder studierna i Pargas börjar ett nytt skede i familjens och Annikas liv.
− Visst kommer det att vara annorlunda när hon är borta. Just därför vill jag börja med något som känns meningsfullt.
Familjestödjarutbildningen håller på i ungefär ett år. Annika hoppas att familjer tar kontakt med henne då de har frågor de inte själva hittar svaren på, om de behöver stöd i att kämpa för sitt barns rättigheter eller helt enkelt praktisk hjälp.
Hon känner att hennes erfarenheter kan hjälpa andra och samtidigt vet hon att varje barn och varje familj har en unik situation.
– Jag tror inte att det är så svårt att lägga sina egna erfarenheter åt sidan. Det är bra att ta det försiktigt, fråga den andra vad skulle du önska, hur känns det för dig och låta den andra berätta.
Annika Holmberg kommer att vara familjestödjare på Kimitoön.
Familjestödjare 2015–2017
- Familjestödjare ger information och fungerar som stöd för familjer.
- Familjestödjarna får en basutbildning kring att stödja andra, frågor om anpassning till en ny vardag, sorgbearbetning och tjänster.
- De får också välja att fördjupa sig till exempel i juridiska frågor, skolfrågor, fosterdiagnostik, boendefrågor eller arbetsverksamhet.
- Målet är att utbilda 24 familjestödjare.
- Projektet är ett samarbete mellan förbundet och DUV-föreningarna och finansieras av RAY.
Läs hela artikeln i Gula Pressen 3 | 2015.