Att flytta hemifrån är en stor förändring i livet. Ibland kan det vara svårt att veta hur man vill bo och leva sitt liv i ett eget hem och ännu svårare att uttrycka sin önskan för andra. FDUV erbjuder stöd i denna process i form av flyttförberedelse och drömhemskurser.
Under 2019 höll FDUV drömhemskurser med animationsfilm som metod för elever på Optima i Helsingfors och Borgå.
Att göra animationsfilm är ett kreativt sätt att närma sig temat ett eget hem. Målet med att göra en animationsfilm om ett eget drömhem är inte bara slutprodukten – en film –, utan hela arbetsprocessen ska väcka tankar och funderingar kring hur man vill bo och leva i ett eget hem.
Att klä sina tankar i ord kan vara svårt och då kan visuella sätt vara till hjälp.
Kreativitet finns inom alla människor. En del kan ha lättare att ge uttryck för sin kreativitet än andra, men det är något vi alla har. Att arbeta kreativt ger frihet och möjligheter att uttrycka sig själv, sina tankar och känslor, vilket stärker identiteten och självförtroendet.
Att klä sina tankar i ord kan vara svårt och då kan visuella sätt vara till hjälp, visar forskning. Människan har ett behov av att uttrycka sig själv och på så sätt bli hörd och sedd.
Fördomar mot kreativa arbetssätt
Det förekommer ibland fördomar gentemot kreativa metoder, att de är onödiga, svåra eller barnsliga. Inställningen kan bero på negativa erfarenheter av skolans kostundervisning eller att man (felaktigt) tänker att man själv inte är en kreativ person.
Oftast visar det sig ändå, när man väl kommer igång med den kreativa aktiviteten och börjar skapa, att det är ganska roligt och ett annat slags görande i vardagen. En lyckad kreativ metod ska varken vara för svår eller för lätt, och den ska gå att anpassa enligt deltagarnas förmågor och behov.
Meningen med kreativa metoder är inte att man ska lära sig göra ”på rätt sätt”, det egna görandet och skapandet – och den process det sätter i gång hos en – är målet med aktiviteten.
Vad finns i ditt drömhem och vad vill du göra där?
Under drömhemskursen fick deltagarna bygga sina drömhem i papplådor och inreda med återvinningsmaterial och dockskåpsmöbler. I början av kursen fick alla deltagare en tom papplåda och det första steget var att fundera på vilken färg man vill ha på väggarna. Vill man ha tapet eller målade väggar?
Därefter funderade vi på vilka möbler man vill ha i sitt hem. Vi funderade även kring olika utrymmen i det egna drömhemmet. Någon drömde om att ha ett eget garage, en annan ville ha en bastu.
När husen var klara fick deltagarna fundera på vad de tycker om att göra i sitt hem. En del tycker om att bara ta det lugnt och bada badkar, andra tycker om att få besök och någon gillar att vara med sina husdjur.
Från stillbilder till rörlig bild
Utgående från de egna tankarna om vad man tycker om att göra i sitt hem formades innehållet i animationsfilmerna. Filmerna gjordes enligt stop motion-teknik med hjälp av en applikationen som man kan ladda ner gratis på sin smarttelefon eller pekplatta.
Varje deltagare gjorde en egen film. När man gör en animationsfilm tar man många stillbilder, som sedan visas snabbt efter varandra. Med hjälp av applikationen tog vi foton, som programmet sedan gjorde om till en video.
I och med att det handlade om ett kreativt arbetssätt med temat drömhem, kunde deltagarna också tänja på verklighetens gränser i sin film. En dansande struts och ett snurrande hus är fullt möjliga i filmens värld.
Drömhemmen i sig blev ett konkret objekt – ett konstverk! – som förmedlar skaparens tankar och känslor kring ett eget hem.
Att utforska och förstå vad man själv vill och hur man vill bo, stöder i processen att flytta till ett eget hem och skapa ett eget liv, även om man har behov av stöd.
Se exempel på de färdiga drömhemsfilmerna nedan!
Text och foto:
Nina Normann, sakkunnig inom boendefrågor
Animationsfilmer från drömhemskursen på Optima i Borgå
Animationsfilmer från drömhemskursen på Optima i Helsingfors
|
|