”När jag var ensam trodde jag inte att jag behövde någon annan. Jag klarade mig själv. Det var först när vi var två som jag insåg hur ensam jag hade varit.”
Så här beskriver en förälder till ett barn med funktionsnedsättning sin upplevelse av kamratstöd. Eller ska vi kalla det referensstöd eller familjestöd? Alla de tre orden är lika eländigt dåliga för att beskriva vad det är. Varför? Vi delar upp det i ”kamrat” och ”stöd” och kollar delarna.
Skillnad på att stöda och att behöva stöd
Stöd är ett vackert ord för den som stöder, men är det lika vackert att behöva stöd? Stödundervisning får du när du inte fixar det och stödbandage när din fot inte fixar det.
Här är dilemmat, för vi väntar tills vi inte fixar det innan vi försöker få stöd. Och kamratstöd kan vara något så enkelt som ett samtal till en annan förälder med en liten fråga: Hur tänkte du när du valde dagis för ditt barn med särskilda behov?
Det är ledsamt att se hur sent många anhöriga jag träffat har hittat en stödgrupp eller en familjestödjare.
Kamratstöd är som stödpelaren som du bygger in för att taket inte ska rasa ihop. När taket har rasat behöver du professionellt stöd, inte kamratstöd.
Det är ledsamt att se hur sent många anhöriga jag träffat har hittat en stödgrupp eller en familjestödjare och hur otroligt värdefullt de har upptäckt att det är när de äntligen vågat ta kontakt eller snubblat in i en grupp.
Kamrat eller referens?
Varför heter det kamratstöd, när det går ut på att du kontaktar en vilt främmande människa? Det är ju inte fråga om någon kamrat, utan om en person som har varit i en liknande livssituation som du och som du kan dela erfarenheter med.
Ni kan utbyta tips per e-post, träffas en gång eller om ni trivs tillsammans kanske ni blir vänner för livet.
Och är målet med kontakten ens att du ska få en kamrat? Nej, inte nödvändigtvis. Ni kan utbyta tips per e-post, träffas en gång eller om ni trivs tillsammans kanske ni blir vänner för livet.
Kanske ändå referensstöd som används parallellt med kamratstöd är ett bättre uttryck. Men en referens är en samling data som kan konsulteras, någon som kan verifiera sanningshalten i det du säger, eller också ett värde som andra värden jämförs med.
Nej, nu känns det farligt. Referensstödet sitter inte inne med alla data och i ordet referensstöd saknas en viss känsla. Kan en referens faktiskt ge dig det stöd och hopp en kamrat kan ge?
Samtidigt känns ordet kamrat rätt dammigt år 2019. Och lite som ett måste.
Du ska vara en god skolkamrat, också kamrat med personer du tycker illa om. Arbetskamrater kan förgylla din vardag eller göra den jobbig. I botten finns att ni av olika orsaker är tvungna att umgås, på gott och ont – och ni måste bete er väl.
Kamratstödjaren torde ha en större förståelse för dina eventuella känsloutbrott eftersom han eller hon har gått igenom motsvarande svårigheter som du.
Kamratstödjaren är ingen du måste umgås med, om ni inte båda vill det. Självklart måste du behandla kamratstödjaren väl, men samtidigt torde han eller hon en större förståelse för dina eventuella känsloutbrott eftersom han eller hon har gått igenom motsvarande svårigheter som du.
Då jag funderade över ordet kamrat googlade jag mig in i Göran Greiders hurrarop för ordet i boken Liten bergspredikan för socialister, där han härleder ordet. Kamrat har sitt ursprung i latinets camera som betyder rum. Spanskans camarada och franskans camerade syftar på människor som delar samma rum, men egentligen är det den traditionella socialistiska användningen av ordet kamrat som får mig att tänka om.
Ordet är ju egentligen rätt valt: kamrat är fritt från kön och klass, och symboliserar gemenskap över nationsgränserna. Det är så vi ska se kamraten i kamratstöd.
Stöd som gagnar hela familjen
Det finska ordet vertaistuki återspeglar vad det är mycket bättre. Men hur blir det på svenska? Like? Likestöd? Nej, det ger begravningskänslor. Gelikestöd? Föråldrat. Stallbroderstöd eller medsysterstöd – nej, nu blev det könsspecifikt, vilket det inte är.
Våga ta kontakt innan taket har rasat!
FDUV har valt att kalla kamratstöd för Familjestöd, för att betona hur viktigt det är att hela familjen får stöd. Vi har utbildat familjestödjare i hela Svenskfinland. Våga ta kontakt innan taket har rasat!
Jag rycker William Shakespeares meningar ur sitt sammanhang:
"Vad är ett namn? Den blomma vi kallar ros kommer att dofta underbart, oavsett vad den har för namn."
Lika är det med kamratstöd.
Text: Henrika Mercadante, koordinator för familjearbete
Läs mera om familjestöd och ta kontakt