Genast efter jul kom det första telefonsamtalet. När kommer lägerbroschyren ut? Och när posten inte kom lika snabbt till alla så ringde lägerdeltagare och frågade varför de inte fått någon lägerbroschyr.
Telefonsamtalen har fortsatt att komma med ivriga frågor och kommentarer: ”Jag vill fara på bandläger i år igen.” ”Jag vill till Pörkenäs.” ”Har ni fått min lägeransökan?”
För många är lägren faktiskt höjdpunkten på året.
Jag märker varje år hur mycket lägerdeltagarna ser fram emot lägersommaren. Det är spännande och roligt att fara på läger; att få träffa gamla bekanta och få nya vänner. För många är det faktiskt höjdpunkten på året.
Som läger- och föreningskoordinator är det roligt att få dessa telefonsamtal, att ansökningar till läger droppar in och att intresserade lägerledare hör av sig. Det visar att vår verksamhet är viktig, omtyckt och intressant.
Vänner över regiongränserna
I år var det extra roligt att se lägerbroschyren tryckt i sin hand. Det är nämligen första gången vi har en gemensam lägerbroschyr för hela Svenskfinland. Oberoende var man bor har man möjlighet att åka på det läger man är mest intresserad av, bara man själv betalar resan till regionen där lägret ordnas. Sedan kan man åka med den gemensamma transporten till lägergården.
Denna möjlighet har funnits tidigare, men eftersom vi haft två olika broschyrer har det inte varit många som tagit chansen att träffa ännu flera nya bekantskaper, att se nya miljöer och lägergårdar. Det blir spännande att se hur många som färdas över regiongränserna i år.
Olika inriktning beroende på tema och ålder
I år är det också intressant att få jobba med fler temaläger än någonsin förr. Så roligt att det finns större möjlighet att utveckla verksamheten! Det är tack vare bidrag från Svenska Kulturfonden som vi nu kunnat utveckla innehållet i lägren mera. Det blir flera konst- och dramaläger, hantverksläger och dans-, motion- och musikläger. IT-lägret har kommit tillbaka och bandlägret ordnar vi i Österbotten i år. Alla dessa temaläger innebär också att vi anställer flera workshopsdragare som tillägg till alla lägerledare.
Ifjol hade vi inga barnläger i Österbotten, endast läger för unga, vuxna och seniorer. I år hoppas vi – mycket tack vare FDUV:s förstärkning av familjearbetet – att flera barn ska ansöka. När koordinatorn för familjearbete Camilla Forsell pratar med familjerna hör hon åtminstone att det finnas ett behov.
Efterlyses: Ledare med mångsidig bakgrund
Under de kommande veckorna kommer jag att träffa många potentiella lägerledare. Alla som inte jobbat på FDUV:s läger tidigare bjuds in på gruppintervju. Vi vill se vem vi anställer, hur de fungerar i grupp och vilka erfarenheter och intressen de har. Det är roligt att intresset är så stort! Det finns många fina människor som vill jobba på läger med vår målgrupp. Människor i alla åldrar med olika erfarenheter och intressen behövs.
Tänk, inom lägerverksamheten möts man nästan enbart av glada miner!
Jag har arbetat på FDUV i tio år. Jag började som lägervikarie. Alla somrar har jag varit inkopplad på lägren på något sätt. Jag tycker det är inspirerande att arbeta med varierande verksamhet, att planera och utveckla, och att träffa de människor som deltar i det man arbetat med. Tänk, inom lägerverksamheten möts man nästan enbart av glada miner!
Tina Holms, koordinator för läger och DUV-föreningar i Österbotten
Bild: Mika Smeds. Foto: Eleonore Nordgren
Ännu hinner du söka!
Du som vill komma på läger, läs mer och skicka in di lägeransökan senast den 28 februari (ansökan om lägerplats kan skickas in per post eller elektroniskt):
Du som vill jobba på läger, läs mer och skicka in din jobbansökan senast den 28 februari:
Kolla in vår fina lägervideo!