Vi träffar Theo och Fredrica Degerth en snöig eftermiddag vid torget i Ekenäs. Det är Theo som kör bilen. Han skulle gärna ha en raggarbil, det är Theos stora intresse.
Theo har nyligen gått linjen för fastighetsskötare på Optima i Nykarleby, men är nu tillbaka i sin barndomsstad.
Theo har flyttat tillbaka till sina föräldrar, men det känns inte bra. Han drömmer om ett eget hem.
– Jag har varit borta tre år för att studera och blivit van vid att sköta mina egna saker, men nu måste jag bo med mamma igen. Det finns inget boende för mig, säger Theo.
Det finns inget boende för mig.
Theo och Fredrica Degerth efterlyser skräddarsydda tjänster.
Theo behöver stöd i vardagen, men av de boendealternativ som finns är inget lämpligt för honom.
– Tjänsterna får inte vara servicepaket eller färdiga modeller. De måste skräddarsys för varje person. Mina båda söner behöver hjälp, men det är helt olika saker de behöver hjälp med, säger Fredrica.
När kommunen erbjudit stöd har det varit färdiga servicepaket, som inte motsvarar de behov sönerna har. Till exempel Theo behöver stöd med de sociala färdigheterna, men erbjuds mest stöd i praktiska sysslor, som han klarar ganska bra själv.
Mina båda söner behöver hjälp, men det är helt olika saker de behöver hjälp med.
Skräddarsytt sparar pengar
Många som bor i gruppboende kunde bo i egen lägenhet om de fick rätt stöd. Det kan vara svårt att flytta till en egen lägenhet då det krävs att man är självständig. Samtidigt är gruppboende inte det man behöver.
Man borde få mera hjälp och stöd med att förstå sin närmiljö och att förstå det sociala samspelet.
– Varför kan man inte utveckla stödboendet så att det ger mer stöd i det sociala? Ofta då man erbjuder tjänster så tror man att alla behöver samma sak, särskilt om de har samma diagnos. Så är det inte alls, säger Fredrica.
Ofta då man erbjuder tjänster så tror man att alla behöver samma sak, särskilt om de har samma diagnos. Så är det inte.
Hon efterlyser också mindre byråkrati. Det tar ofta länge innan besluten kommer och det krävs en massa olika dokument.
– Jag förstår att man behöver beskriva situationen, men måste det vara så krångligt som det är i dag? Jag märker att socialarbetarna också är frustrerade.
Hennes hälsning till politikerna är att inte krångla till allt och att utveckla tjänsterna så att alla får det de behöver.
– Om servicen är mer skräddarsydd sparar vi också pengar. Alla mår bättre och kan leva ett mer självständigt liv, säger Fredrica.
FDUV anser att alla ska ha rätt att välja var, hur och med vem de bor. Det är också i enlighet med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Regeringen ska trygga finansieringen av stödboende och se till att det finns bostäder för personer med intellektuell funktionsnedsättning i närsamhället. Många vill inte bo avskilt, utan som alla andra.
Text: Lisbeth Hemgård
Foto: Nina Normann
Visste du att:
|
Läs FDUV:s valteser för ett funktionsrätt* Finland