Maria Selenius jobbar på ett pensionärshem i Helsingfors. Till hennes arbetsuppgifter hör olika delar av mattillredningen, att duka, att dela ut lunch och att diska.
Hon går också ut med de äldre och ringer till butiken för att beställa varor som behövs till hemmet. Maria trivs mycket bra på sitt jobb.
– Gamlingarna tycker om mig och jag tycker om gamlingarna. Och sedan märker de genast att jag är borta när allting är ogjort. Eller kanske det är gjort, men det är helt upp och ner, säger de. Och när jag varit på resa är de helt lyriska när jag kommer tillbaka.
Gamlingarna tycker om mig och jag tycker om gamlingarna.
Maria har en yrkesexamen inom huslig ekonomi och konsumentservice. Före det jobb som hon har nu, jobbade hon på ett annat pensionärshem.
Maria har en kontaktperson som hälsar på henne på jobbet varje månad och som har hjälpt henne hitta jobbet hon har för tillfället. Tillsammans har de gjort en fortsatt ansökan om lönesubvention och Maria får fortsätta arbeta på sin nuvarande arbetsplats åtminstone två år till.
Lönesubvention är ett ekonomiskt stöd som arbets- och näringsbyrån kan bevilja arbetstagare för kostnaderna att anställa en arbetslös arbetssökande.
Lön att leva på
Maria berättar att hon är nöjd med sin lön och att hon klarar sig med den. Hon har pengar till mat och till lite kläder och roligheter. Om det blir riktigt kris hjälper föräldrarna. Hon vet att hon är lyckligt lottad som har en större inkomst än de flesta andra personer med intellektuell funktionsnedsättning.
För de flesta är det viktigt att ha ett jobb eller någon annan meningsfull sysselsättning på dagarna. Det tycker också Maria.
– Man måste nog ha jobb så att man kommer bort hemifrån och träffar människor. Man har något att göra under dagarna och man får pengar att röra sig litet friare med. Det är bättre än att sitta hemma och mögla. Alla arbetsplatser kan försöka ta emot folk med någon slags utvecklingsstörning.
Man har något att göra under dagarna och man får pengar att röra sig litet friare med.
FDUV anser att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska ses som en resurs på arbetsmarknaden. Alla som kan och vill ska få ett riktigt lönearbete. Det behöver bland annat anställas fler arbetskonsulenter som kan hjälpa dem att hitta ett jobb och ge dem det stöd de behöver.
Fattigdom och utslagning är ett reellt problem bland personer med intellektuell funktionsnedsättning. Ersättningen för olika typer av arbete och arbetsverksamhet ska vara skälig.
Text och foto: Linda Rex
Visste du att:
Källa: Kehitysvammaliitto |
Läs FDUV:s valteser för ett funktionsrätt* Finland