Det här tycker FDUV att bör beaktas när vårdreformen genomförs:
Organisering och produktion bör skiljas åt
Kårkulla samkommun är viktig för att garantera svenskspråkiga tjänster, men alternativ behövs. I dag ansvarar Kårkulla samkommun för att arrangera specialomsorg för svenskspråkiga personer med utvecklingsstörning. På många orter är Kårkulla också den enda serviceproducenten av svenska tjänster. Kårkulla samkommun har utvecklat många goda modeller och tjänster, men utbudet varierar mellan regionerna och familjer känner sällan till alternativ till Kårkullas tjänster.
Om man i och med vårdreformen särskiljer organisering och produktion kan flera serviceproducenter erbjuda tjänster på svenska. Hur tjänsterna organiseras inverkar också på utbudet av svenska tjänster. I stället för att konkurrensutsätta tjänster kunde man garantera tjänster i närsamhället på svenska t.ex. via ackreditering, vilket betyder att tjänsteproducenterna ges tillstånd att erbjuda sina tjänster bara de uppfyller vissa krav.
Ny funktionshinderlagstiftning behövs
Den planerade förnyelsen av funktionshinderlagstiftningen (VALAS) bör genomföras samtidigt med vårdreformen. Ny lagstiftning behövs för att personer med utvecklingsstörning bättre ska integreras i närsamhället och få tillgång till liknande tjänster som övriga inom funktionshinderområdet. Den föreslagna funktionshinderlagstiftningen stärker samarbetet inom hela social- och hälsovården. Enligt det nuvarande förslaget på funktionshinderlagstiftning ska specialomsorgsdistrikten upplösas vilket innebär att både vårdområdena och kommunerna blir tvungna att utveckla och integrera tjänsterna för personer med utvecklingsstörning.
Hela vårdkedjan från basservice till specialservice bör fungera också på svenska
För att alla ska kunna integreras i närsamhället bör hela vårdkedjan från basservice till specialservice fungera bra. Då kommunerna fortsätter att ansvara för förebyggande arbete och främjande av välfärd, samt exempelvis dagvård och skola, bör man se till att samarbetet mellan kommuner, vårdområden, FPA och serviceproducenter är smidigt.
Svenskspråkig service och kompetensutveckling bör garanteras
Den stora risken med reformen är att svenskspråkig service inte garanteras. FDUV förutsätter att hela reformen granskas ur ett språkligt perspektiv, det vill säga att man gör en språkkonsekvensbedömning innan slutgiltiga beslut. För att personer med utvecklingsstörning också i framtiden ska erbjudas kvalitativt goda tjänster på svenska behövs ett kompetenscenter (eller en funktion) som ansvarar för utvecklande av servicen och tryggar specialkunnandet inom området. Kompetenscentret kunde skapas i samarbete med den övriga funktionshinderservicen. Detta kompetenscenter skulle verka områdesöverskridande mellan de svensk- och tvåspråkiga vårdområdena.