Den kenyanska funktionshinderorganisationen KAIH och FDUV har samarbetat i 11 år. I april reste Steg för Stegs erfarenhetstalare Erik Weyand, föräldern och socialarbetaren Marianne Ly och FDUV:s koordinator Elina Sagne-Ollikainen till Nairobi för att träffa KAIH:s föräldragrupper och erfarenhetstalare.
Också de som inte kan läsa eller är svaga läsare har rätt till läsning, skriver Lisbeth Hemgård och Johanna Rutenberg i en insändare publicerad i Hbl på internationella läskunnighetsdagen 8.9.
Hur är det att ta emot det första beskedet om funktionsnedsättning hos ett barn? Nästan 80 föräldrar har besvarat frågor om första beskedet i vår enkät inom projektet Mer än ord.
Svara på enkäten och du är med och påverkar åtgärdsprogrammet för genomförande av
FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Igår meddelade regeringen att tidtabellen för vårdreformen skjuts upp. De flesta inom social- och hälsovårdsbranschen är lättade, tidtabellen har varit för stram.
Personer med funktionsnedsättning är ingen marknadsvara – underteckna medborgarinitiativet för att nödvändiga tjänster som personer med funktionsnedsättning behöver inte ska upphandlas!
Att vara närståendevårdare åt ett barn med funktionsnedsättning kan vara oerhört tungt. Christina Mannfolk i Korsnäs tycker att det enda rätta vore att de som drar det här lasset fick en rimlig vårdarlön.
Kårkulla samkommun kan inte fortsätta i nuvarande form. Detta har diskuterats redan länge och det nya lagförslaget kring valfrihet stärker denna uppfattning.
Kulturella aktiviteter är en förmånlig service som gagnar alla. Kultur ger oss ofta ett sammanhang, gemenskap och berättar ibland om vår historia. Enligt olika forskningsresultat ger kulturella aktiviteter oss ett rikare liv och en god psykisk hälsa.
Om en person med utvecklingsstörning har allvarliga problem med sin psykiska hälsa, har hen lika rätt till specialiserad psykiatrisk vård som alla andra. I praktiken fungerar det inte alltid så smidigt.
Till FDUV:s kännedom har kommit att den nya lagstiftningen om närståendevård har lett till något helt annat än förväntat. Både Helsingfors och Esbo har kommit ut med nya kriterier kring närståendevården. Varför vill man försvåra familjens vardag och ta bort det stöd som borde vara helt naturligt för familjer med funktionshindrade barn?
Det är bråttom då julen närmar sig, jag springer från möte till möte. Plötsligt en dag när jag är på järnvägsstationen i Helsingfors på väg till ett av dessa möten, stannar jag upp. Jag ser en liten, äldre dam komma gående.
Mia vill inte gå i duschen. Om hon skulle få bestämma själv skulle hon aldrig gå i duschen. Det tror personalen på gruppboendet. Det tror de anhöriga. Får hon som har en utvecklingsstörning besluta om sitt duschande själv?