Skottland och Finland har många likheter, men också olikheter. För personer med funktionsnedsättning är den mest avgörande skillnaden att institutionerna i Skottland avvecklades för 15 år sedan.
I FDUV har vi oroat oss länge för hur boendetjänsterna utvecklas. Varje vecka kontaktas vi av oroade anhöriga som funderar på tjänsterna. Man funderar på kommunernas ansvar och Kårkullas roll. För många är det fortfarande oklart vem som är ansvarig för vad?
DuvTeatern i Helsingfors övar som bäst
på en helt ny föreställning. Föreställningen heter Den Brinnande Vargen och den bygger på dikter som skådespelarna själva har skrivit.
Personlig assistans är enligt handikappservicelagen en subjektiv rättighet för en person med gravt funktionshinder. Kommunerna har börjat bevilja assistans till personer med utvecklingsstörning för att de ska kunna delta i fritidsverksamhet.
Ett funktionshinder är inget hinder för vildmarksäventyr. Åtminstone inte i Ruunaa i östra Finland. Gula Pressens medarbetare besökte Ruunaaforsarna och prövade på floating.
FDUV stöder inte institutionsboende som en permanent lösning för personer med utvecklingsstörning. Det har varit vår ståndpunkt i över 30 år. Det har alltid väckt mycket tankar och känslor hos människor. Både hos personal, anhöriga och ibland också hos den stora allmänheten.
Barn och unga har rätt att uttrycka sina åsikter och påverka ärenden som gäller dem själva. Detta bör beaktas när handikapplagstiftningen nu förnyas, anser nätverket som arbetar för barnets rättigheter i Finland.
Hur ska man förvara maten rätt? Hur länge håller mat? Hur ska man göra när man tar med mat på en resa eller till stugan? Ny lättläst broschyr ger tips och råd.
Det är en livlig diskussion i medierna om Kårkulla samkommun och dess framtid.
Många tar till pennan och vill formulera sina åsikter på insändarspalter. Men har vi tappat fokus i debatten?
Tiden bara rusar iväg, jag har varit fullt sysselsatt med ansökningar, verksamhetsplaner och budgeter. Det är skönt när allt är färdigplanerat, det är också intressant att blicka framåt men oron för resurserna gör oss påminda om i vilka tider vi lever.
Bara att gå in genom dörrarna till Åbo Akademi på Strandgatan i Vasa gör mig smått nostalgisk. Det är mer än sju år sedan jag tillbringade ett år av pedagogiska studier här. Nu är jag här i ett helt annat ärende.
Tjänsterna som Kårkulla samkommun erbjuder diskuteras igen. Som verksamhetsledare på FDUV blir jag uppringd av journalister som vill ha svar på tal: är Kårkullas tjänster tillräckligt bra?
På det nationella planet sker det just nu stora förändringar inom specialomsorgen. Statsrådet beslöt i november 2012 att tjänsterna för personer med utvecklingsstörning ska utvecklas i närsamhället och att alla institutionsplatser ska avvecklas före år 2020. Kommunerna ges ett större ansvar för tjänsterna och specialomsorgsdistriktens roll kommer att förändras.
Årets rekreationsdagar ordnas på vackra Sjömansro i Lappvik. Dagarna riktar sig till föräldrar och anhöriga. Samtidigt ordnas ett barn och syskonveckoslut på Högsand.
I Raseborg har tjänsterna för personer med utvecklingsstörning väckt diskussion. Raseborgs ekonomiska resurser är svaga och man börjar se om sitt hus. Ett förslag har varit att säga upp avtalet med Kårkulla samkommun, den stora producenten av stöd för personer med utvecklingsstörning i Svenskfinland. Kårkullas tjänster är helt enkelt för dyra för staden.