– Det känns jättetrevligt och uppmuntrande att få lyssna när någon läser. Det blir en positiv fiilis.
Michael läser också själv, helst fantasy och äventyr. Just nu håller han på med Drakens bok av A.J. Lake. Dessutom har han provat på att läsa högt för de andra, och det var också roligt.
Jag frågar honom vilket han gillar bättre, att läsa själv eller få lyssna, och han tycker att det är en bra fråga, men egentligen tycker han själv lika mycket om båda två. Men alla kan inte läsa själv:
– När någon läser högt kan alla vara med. Man behöver inte tänka så mycket och om det kommer ett svårt ord kan man fråga.
Nyttigt och avslappnande
Camilla Häggström är en av Treklangens två läsombud, och hon läser för att det känns viktigt, nyttigt och bra.
– Vi har läst högt här i några år nu, och det märks. Många har fått ett större ordförråd och alla väntar på lässtunderna, också de som har svårt att sitta stilla eller som beter sig agg-
ressivt. Flera har intresserat sig för att komma med på stunderna.
Det viktiga med lässtunderna är att de är lugna och sköna. Ibland kräver det lite förberedelser.
– Man ska välja ett rum där man får läsa ostört och där man inte behöver anstränga sin röst så att den blir ”trött”. Man ska också gärna sitta bekvämt, så att man slappnar av.
– Många slappnar av så att de somnar, skrattar Camilla.
Favoriter i bokhyllan
De populäraste böckerna handlar om kärlek eller någonting roligt. Favoriter kan man läsa flera gånger om.
– Min absoluta favorit är den lättlästa versionen av 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Många gillar också En naken karl-serien och Korta vandringshistorier, berättar Camilla.
På stadsbiblioteket i Gamlas är utbudet av lättlästa böcker uselt. Då Camilla besökte biblioteket förra hösten, en av uppgifterna på läsombudskursen, fanns där hela fem stycken lättlästa faktaböcker.
Därför brukar Camilla låna böcker vid Octaven (som förut hette DC) i Helsingfors, där det finns ett litet bibliotek med lättlästa böcker.
– Jag hoppas att flera hittar dit, de har en väldigt snäll bibliotekarie som gärna hjälper till.
Camilla läser Hbl, LL-Bladet och faktabroschyrer, men tråkiga nyheter är inte populära. Michael berättar varför han inte gillar Hbl:
– Där står det om våldsamma människor, mördare och sådana som stjäl, kriminella människor som jag inte kan tåla. Jag vill höra om positiva saker, om människor som klarar sig och som har ett bra liv.
Kurs gav bekräftelse
Camilla har läst högt sedan år 2007, och deltog i LL-Centers läsombudskurs hösten 2014. Eftersom hon redan hade läst högt så länge var kursen för henne på många sätt en bekräftelse på att läsning är nyttigt och vettigt.
Hon uppskattade också kontakten med de andra som var med på kursen.
– Det var bra att få höra andras tankar kring läsningen. Det var också en del som under kursen tydligt märkte vad lässtunder kan ge.
– Många tänker kanske att de inte har tid med läsning, men jag upplever att den har så många positiva effekter att jag försöker hitta tid och plats för den.
På Treklangen är det också andra som läser, och läsning står på schemat, så att det blir av. Alltid är det inte lätt att hitta på aktiviteter för dem som inte deltar i lässtunden. Det gäller att vara påhittig:
– Det är ett pusslande, så klart, men det finns en massa saker som de andra kan göra under tiden, till exempel tvätta, städa eller gå på en promenad.
– Och om man som handledare upplever att man inte själv vill eller hinner läsa, kan man försöka hitta en frivillig högläsare, påminner Camilla.
Läsombud och högläsare
- Läsombud kallas en person som hör till personalen och har som en av sina arbetsuppgifter att hjälpa med läsningen.
- En högläsare är en volontär som besöker en enhet till exempel en gång i veckan och som läser för en grupp eller en enskild person.
- Ett läsombud och en högläsare utesluter inte varandra, det är tvärtom bara bra att ha båda två.
- Läsombuden garanterar att läsningen blir en regelbunden del av vardagen på en enhet medan högläsaren ger en guldkant på tillvaron.
Kolla också höstens kurser för frivilliga högläsare och läsombud på www.ll-center.fi/lasombud.