Personer med funktionsnedsättning har rätt till tjänster och olika stödinsatser för att kunna leva ett gott liv på lika villkor. Här på sidan berättar vi om hur funktionshinderservicen är organiserad i Svenskfinland och om material som kan hjälpa er ett att navigera rätt i servicedjungeln.
Ta gärna kontakt för rådgivning
Gå till:
Den svenskspråkiga funktionshinderservicen för personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras familjer ordnas av de sju tvåspråkiga välfärdsområdena och Helsingfors stad. På Åland är det Kommunens Socialtjänst KST som ansvarar för funktionshinderservicen.
Med funktonshinderservice menas till exempel boendetjänster, verksamhet som främjar delaktighet och sysselsättning (dag- och arbetsverksamhet), färdtjänst, hjälpmedel och personlig assistans.
Tidigare ansvarade Kårkulla samkommun i huvudsak för tjänster på svenska för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Kårkulla samkommun upplöstes i samband med vårdreformen och tjänsterna överfördes till de tvåspråkiga välfärdsområdena och Helsingfors stad år 2023.
Information och kontaktuppgifter till de tvåspråkiga välfärdsområdenas funktionshindersservice:
Läs mer om hur du ansöker om service från välfärdsområdet
I regel ordnas funktionshinderservice som närservice i det egna välfärdsområdet. De tvåspråkiga välfärdsområdena och Helsingfors stad har enligt lag skyldighet att samarbeta kring tjänster på svenska för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
De ska samarbeta när det inte är möjligt att ordna dessa tjänster på svenska i alla välfärdsområdena och när samarbete behövs för att trygga tillgången till tjänster på svenska. Genom samarbetsavtal kan de tvåspråkiga välfärdsområdena köpa och sälja funktionshindertjänster till varandra.
Samarbete kring svenskspråkig service behövs speciellt när det gäller krävande funktionshindertjänster för personer med intellektuell funktionsnedsättning. I Pargas i Egentliga Finlands välfärdsområde finns den svenskspråkiga KUR-serviceenheten som erbjuder kris-, undersöknings- och rehabiliteringsperioder för vuxna med intellektuella och övriga funktionsnedsättningar i hela Finland.
De erbjuder även undersökning och vård oberoende av personens vilja enligt specialomsorgslagen samt undersökningsperioder för barn. Kontakta din socialarbetare för mera information om KUR-enheten.
Samarbete mellan de tvåspråkiga välfärdsområdena kan beroende på område även handla om bland annat dag- och arbetsverksamhet, arbetsträning och boende.
Förutom välfärdsområden finns det även andra aktörer som producerar olika delar av servicepaletten. Till exempel Folkhälsan, JAG assistans och andra privata serviceproducenter erbjuder bland annat boende och verksamhet som främjar delaktighet på svenska i Finland.
En viktig del av helheten av tjänster och stödinsatser för personer med intellektuell funktionsnedsättning är planeringen av dem, det vill säga uppgörandet av en serviceplan. I den nya lagen om funktionshinderservice heter det klientplan.
En service- eller klientplan är en plan över den service och de stödinsatser som en person med funktionsnedsättning behöver för att klara av det dagliga livet. Klienten, en anhörig eller närarbetare kan ta initiativet till att planen uppgörs. Klientens välfärdsområde ansvarar för uppgörandet av planen.
Klienten anhåller alltid om tjänster och stödinsatser med en särskild ansökan, men service- eller klientplanen fungerar som grund och motivering till ansökan.
Välfärdsområdena som utgående från ansökan beviljar tjänster och stödfunktioner och kan även köpa tjänster som de av olika orsaker inte producerar själva.
Läs mera om serviceplan i THL:s Handbok om funktionshinderservice
Riksdagen har beslutat att den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft först 1.1.2025. Regeringen vill justera lagen före den träder i kraft.
Den nya lagen godkändes egentligen redan i mars 2023, men efter riksdagsvalet fick vi en ny regering som i sitt regeringsprogram kom överens om att lagen ska revideras och dess ikraftträdande skjutas fram.
Det är ännu oklart vilka ändringar som kommer i lagen.
Gå till frågor och svar om funktionshinderlagen
I Socialskyddsguiden hittar du information om lagstadgade tjänster och service för både barn och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning samt för deras familjer.
Gå till Socialskyddsguiden (klicka på bilden):
Handboken fungerar som stöd för er som står inför många brytningsskeden då liten blir stor.
Gå till Handbok om service för unga (klicka på bilden):
Pussel för ett gott liv är en arbetsbok som stöder familjens serviceplanering.
Gå till Pussel för ett gott liv (klicka på bilden):
Institutet för Hälsa och välfärd (THL) upprätthåller en elektronisk handbok om funktionshinderservice. Den är främst riktad till professionella.