FDUV vill synliggöra lärande som sker inom tredje sektorn. Vi samarbetar med SFV:s Studiecentral för att kunna erbjuda kursdeltagare ett intyg med en studiepoängsrekommendation. Det innebär att du genom att delta i våra validerade utbildningar kan få till godo studiepoäng vid till exempel yrkesinriktade utbildningar eller gymnasiet.
För att få intyget ska alla moduler inklusive eventuell praktik vara avklarade.
Utbildningen riktar sig till lägerledare vid FDUV:s sommarläger. Personerna behöver inte ha tidigare erfarenheter av personer med intellektuell funktionsnedsättning, men ett genuint intresse för målgruppen önskas.
FDUV vill erbjuda kvalitativa läger med kunnig personal vilket innebär att ledarna behöver en inskolning i arbetet före de kan fungera som ledare. Inom teoridelen får kursdeltagaren information om intellektuell funktionsnedsättning, bemötande, alternativ kommunikation, delaktighet och självbestämmande, första hjälp och grundvård.
Vår validerade lägerledarutbildning med praktik består av olika moduler:
För att antas till lägerledare vid läger förutsätter vi att du ansöker om att få jobba som lägerledare och att du antas som lägerledare efter intervju.
Utbildningen genomförs under våren med praktik under sommaren.
Upplägg och innehåll för lägerledarutbildningen (pdf)
Läsombudskursen riktar sig till dig som arbetar inom äldreomsorgen eller med personer med intellektuell funktionsnedsättning antingen på dagverksamhet eller boende. Kursen lämpar sig både för dig som är obekant med högläsning och för dig som redan läser högt på arbetet.
Vår validerade läsombudskurs omfattar två dagar med cirka två månader emellan och genomförs antingen fysiskt eller digitalt. Kursen består av föreläsningar som varvas med diskussioner i smågrupper, högläsningsövningar parvis samt individuell reflektion och planering.
En viktig del av kursen är att deltagarna får bekanta sig med lättlästa böcker. Kursen omfattar också eget arbete där deltagarna börjar läsa högt på sin arbetsplats eller utvecklar redan befintlig högläsningsverksamhet. I utbildningen ingår även individuell handledning.
Upplägg och innehåll för läsombudskursen (pdf)
Om du är intresserad av att få studiepoäng för någon av våra validerade utbildningar ska du fylla i en anmälan. I anmälan ber du samtidigt om att efter avslutad utbildning få ett intyg över deltagande och en studiepoängsrekommendation.
Uppgifterna du ger i anmälan ges även till SFV:s Studiecentral som beviljar intyget.