Stödet för lärande och skolgång kommer att ändras från och med den 1 augusti 2025. Det innebär att trestegsstödet med allmänt, intensifierat och särskilt stöd ersätts av ett nytt system. Revideringen gäller både förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen.
Syftet med reformen är att förtydliga, precisera och förenhetliga de stödformer som barnet får. En central utgångspunkt är att flytta tyngdpunkten till tidigt stöd.
Stödet delas in i gruppspecifika stödformer och barn- eller elevspecifika stödåtgärder. Till de elevspecifika stödåtgärderna hör de barn som redan har ett beslut om särskilt stöd och följer en individuell plan för sin inlärning. Det gäller de flesta eleverna med intellektuell eller liknande funktionsnedsättning. För dem kommer det fortsättningsvis att vara möjligt att få undervisning i smågrupper och i specialklasser.
Elevspecifika åtgärder förutsätter alltid att det görs en bedömning och plan samt ett förvaltningsbeslut. Besluten ska tas utgående från barnets bästa. Bedömningen av behovet av elevspecifikt stöd görs av elevens lärare och vid behov deltar även personal från elevvården och andra sakkunniga. Barnets egna åsikter ska beaktas utgående från elevens ålder och utveckling. Vårdnadshavarna ska också ges möjlighet att delta i bedömningen.