Syftet med projektet Funktionsrätt i praktiken är att följa upp social- och hälsovårdreformen och den nya funktionshinderlagen med fokus på svenskspråkiga med intellektuell funktionsnedsättning och deras familjer. När servicestrukturer förändras finns det möjligheter, men också hot och informationsbehovet är stort.
Efter att Kårkulla samkommun avvecklats har ansvaret för att organisera svenskspråkiga tjänster för personer med intellektuell funktionsnedsättning övergått till de tvåspråkiga välfärdsområdena och Helsingfors stad. Genom det treåriga projektet Funktionsrätt i praktiken utreder FDUV hur de nya välfärdsområdena och den kommande funktionshinderlagstiftningen betjänar våra målgrupper. I projektet ingår också att informera DUV-föreningarnas medlemmar om de nya servicestrukturerna.
FDUV kommer att samla in information om hur de svenskspråkiga tjänsterna ordnas från DUV-föreningar, Steg för Steg, anhöriga och personer med intellektuell funktionsnedsättning för att i olika sammanhang kunna föra fram brister och behov av utveckling. Projektet stöder DUV-föreningarna i kontakten med det egna välfärdsområdet och skapar regionala påverkansgrupper.
Inom projektet kommer vi även att sprida information om goda modeller som andra välfärdsområden kan ha nytta av. Därtill är avsikten att utveckla servicetagarråd och modeller som stärker delaktigheten för att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska kunna påverka välfärdsområdenas tjänster.
Susanne Tuure
susanne.tuure@fduv.fi
0400 600 676
Projekttid: hösten 2024–2026
Samarbetspartner: Västra Nylands välfärdsområde, Österbottens välfärdsområde, Helsingfors stad och Östra Nylands välfärdsområde
Finansiär: STEA