Denna vår då vardagen ändrats på grund av de begränsningar som coronaviruset medfört, har begrepp som digital delaktighet och trygg internetanvändning fått ännu större betydelse. Allt fler har behov av att kunna använda och ta del av digitala tjänster och kommunikationsverktyg. Det gäller även personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Ofta är stödbehovet kontinuerligt – det behövs mycket repetition och kanske alltid någon som sitter bredvid och stöder.
Många av dem kan ändå behöva stöd och anpassat material för att använda IKT, både att använda tjänster, apparater och program och att använda dem på ett tryggt och ansvarsfullt sätt. Ofta är också stödbehovet kontinuerligt – det behövs mycket repetition och kanske behövs det alltid någon som sitter bredvid och stöder. Både anhöriga och personal på boenden har ett ansvar här.
På webbplatsen lattlast.fi finns nu lättlästa instruktioner om appar med vilka man kan ringa videosamtal och delta i videomöten, till exempel Whatsapp, Skype och Zoom. Videosamtal är en bra möjlighet också för personer med intellektuell funktionsnedsättning att hålla kontakt med andra under isolering. Även i andra sammanhang kan dessa komma till både nytta och glädje.
Gå till instruktionerna på lättläst.fi
Samtidigt är det bra att påminna om trygg användning av internet och appar. I synnerhet de som sitter ensamma framför datorn, pekplattan eller smarttelefonen kan vara utsatta för risker på internet.
Det är viktigt att prata om vad man kan och inte kan skriva och dela på internet och när man kommunicerar med andra via datorn, telefonen eller pekplattan. Ofta blir det extra svårt att bedöma vad som är okej eller vad som kan såra någon annan när man inte ser den andra personen framför sig.
Det är också viktigt att prata om vad det finns för risker på internet.
Det kan också vara svårt att förstå att om man delar en bild till exempel på Facebook kan den delas vidare av andra och det kanske är många fler som ser bilden än man hade tänkt sig. Det är också viktigt att prata om vad det finns för risker på internet, till exempel att alla inte talar sanning, att det finns falsk information och datorvirus.
Om det känns svårt att prata om sådant kan man ta till exempel lättlästa böcker till hjälp. Boken Rör dig tryggt på internet berättar mångsidigt om hur man använder internet och kommunicerar digitalt på ett tryggt sätt. Häftet 10 goda råd om internet berättar kort och lätt om netikett. Båda publikationerna kan man köpa från Lärum.
Det finns också gratis lättläst material om trygg internetanvändning i Lärums digitala materialbank, till exempel Solklart: Trygg vardag: IKT och Fota och dela tryggt.
Text: Carina Frondén, sakkunnig inom lättläst IKT
Foto: Sofia Jernström