Coronavåren 2020 blev verkligen annorlunda, och då tänker jag nu särskilt på de hem där det fanns barn och unga som plötsligt skulle övergå till distansundervisning. För en del var det kanske riktigt lugnt och skönt att avklara skolarbete i hemmiljö. För andra var det i sanning en utmaning.
Jag vill nu sammanfatta några tips som är bra att tänka på då skolorna startar upp för en ny termin. Barn och unga kommer alltid att arbeta med skoluppgifter i hemmet av olika orsaker. Det finns läxor, provperioder och hemundervisning. Eller distansundervisning på grund av en pandemi.
Skapa struktur för skoluppgifterna
Det är inte alltid så lätt att skapa ordning och reda, men det går att pröva sig fram till en rutin som skapar lite struktur i tillvaron. De som har svårt med tidsuppfattningen eller koncentrationen mår bra av att ha ett dagsschema. Planera gärna schemat tillsammans. Gemensamma beslut är mycket lättare att följa.
Ett schema man inte återkommer till och följer upp, är onödigt.
Lägg fram schemat på en synlig och central plats i hemmet så att det hålls i aktivt medvetande. Jag brukar säga att ett schema som inte syns, finns inte. Ett schema man inte återkommer till och följer upp, är onödigt.
Fundera om ni ska använda konkret material med en papperskalender eller ett digitalt alternativ som en app. Vad passar er bäst? Jag vet att tekniken kan vara frustrerande, så använd digitala lösningar bara om ni hittar verkligt fördelaktiga funktioner.
Alla kanske inte behöver ett schema för dagen men kan dra nytta av att ha ett kort tillfälligt schema för i vilken ordning ni gör läxorna på kvällen. Låt barnet dra ett streck över eller på annat sätt markera vilka uppgifter som är gjorda.
I de flesta fall måste man noggrant överväga när det passar bäst med mera krävande skoluppgifter. Och när lägger ni in skapande verksamhet som pyssel, bildkonst, gymnastik eller spel som tränar det logiska tänkandet?
Inget schema kommer att vara det andra likt, det krävs försök och misstag innan ni hittar ett upplägg som fungerar hemma hos Er.
Minimera onödiga sinnesintryck och annat som belastar
Sedan är det bra att inreda en specifik plats i hemmet där barnet alltid utför sina mer krävande uppgifter. Det skapar trygghet och arbetsro.
Är det bäst för koncentrationen om barnet sitter vänd mot en enfärgad vägg? Störs barnet av att sitta så man kan se ut genom fönstret?
Ni kan bli verkligt förvånade över vilken effekt det fysiska rummet kan ha.
Som regel är det till nytta för de flesta att man plockar bort så många störande element som bara möjligt. Fundera över vilka saker som finns i barnets synfält. Undvik skrikiga färger, bilder, små saker, fladdrande gardiner och brokiga mönster om barnet störs av dessa. Jag lovar, ni kan bli verkligt förvånade över vilken effekt det fysiska rummet kan ha.
Matsituationen är i många fall den tidpunkt på dagen som blir belastande. Undvik nya recept med nya lukter och smaker de dagar som skolarbetet är mer krävande. Ett överbelastat smaksinne och luktsinne kan verka hämmande på inlärningen, även om barnet eller ungdomen själv inte kan uttrycka detta i ord.
Ta hjälp av sinnesmaterial och hjälpmedel
Vilka sinnesmaterial och hjälpmedel använder ert barn i skolan? Går dessa att låna hem, eller skulle det vara skäl att skaffa likadana? Vi på Lärum hjälper dig gärna att hitta något passande som kan stöda skolarbetet i hemmiljö.
Vissa material används i förebyggande syfte för att bibehålla lugn och koncentration, exempelvis klämsaker för rastlösa händer som tanglar och piggoval, sittkuddar och tuggsaker. Om ni använder en kudde med luft så kan den lilla rörelsen som kudden tillåter vara tillräcklig för att i övrigt hålla kroppen lugn.
Det gäller att pröva sig fram. Vad fungerar bäst för just er?
Det finns också läslinjaler för att avgränsa och fokusera läsningen, penngrepp för handmotoriken, timetimer för tidsuppfattningen. Det gäller att pröva sig fram. Vad fungerar bäst för just er?
Som pedagog på Lärum har jag ofta kontakt med engagerade föräldrar som verkligen bryr sig om barnets inlärning. Jag vill ge min varmaste beundran till er föräldrar, ni som har barn i behov av särskilt stöd i undervisningen. Lycka till med skolstarten. Hoppas att skolarbetet löper på bästa möjliga sätt, både i skolan och i hemmet!
Text: Fredrika Nyqvist, pedagogisk handledare
Foto: iStock
Vill du läsa mer om temat? Ladda ner Lärums häfte Skolarbete hemma med barn i behov av stöd.
Skolarbete hemma med barn i behov av stöd (pdf)