I vår blogg skriver vår personal tankar och reflektioner kring sitt arbete eller aktuellt inom funktionsrättsområdet. Vi kan också anlita gästbloggare. Om du vill skriva kan du vara i kontakt med förbundets informatör.
Samtidigt som arbetsgruppen för Sote-reformen just har kommit med sitt lagförslag begär social- och hälsovårdsministeriet om kommentarer angående förslaget till sociallag.
Lagförslaget kring själbestämmande överräcktes till socialminister Huovinen förra veckan. Ministern är optimistisk och tror att lagförslaget kommer att godkännas redan i år.
Ligger hemma med min fot på en hög kudde. Jag har skadat foten och den är inpackad i ett stort gips. Plötsligt är jag tvungen att ligga stilla en tid för att foten ska läkas. När man blir tvungen att stanna upp kommer också nya tankar.
I FDUV har vi oroat oss länge för hur boendetjänsterna utvecklas. Varje vecka kontaktas vi av oroade anhöriga som funderar på tjänsterna. Man funderar på kommunernas ansvar och Kårkullas roll. För många är det fortfarande oklart vem som är ansvarig för vad?
FDUV stöder inte institutionsboende som en permanent lösning för personer med utvecklingsstörning. Det har varit vår ståndpunkt i över 30 år. Det har alltid väckt mycket tankar och känslor hos människor. Både hos personal, anhöriga och ibland också hos den stora allmänheten.
Det är en livlig diskussion i medierna om Kårkulla samkommun och dess framtid.
Många tar till pennan och vill formulera sina åsikter på insändarspalter. Men har vi tappat fokus i debatten?
Tiden bara rusar iväg, jag har varit fullt sysselsatt med ansökningar, verksamhetsplaner och budgeter. Det är skönt när allt är färdigplanerat, det är också intressant att blicka framåt men oron för resurserna gör oss påminda om i vilka tider vi lever.
Tjänsterna som Kårkulla samkommun erbjuder diskuteras igen. Som verksamhetsledare på FDUV blir jag uppringd av journalister som vill ha svar på tal: är Kårkullas tjänster tillräckligt bra?
På Social- och hälsovårdsministeriet arbetar man för fullt, det finns många viktiga arbetsgrupper som ska se till att vi också i fortsättningen får social- och hälsovårdstjänster. Två av dem är särskilt viktiga för oss.
Arbetsgruppen kring social- och hälsovårdsreformen lämnade tisdagen den 19 mars sitt förslag till omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson. Arbetsgruppen har i förslaget baserat sig på regeringsprogrammet och de riktlinjer som getts av ministerarbetsgruppen och flera samråd inom fem områden.
Jag har just kommit hem från min arbetsresa i Kenya. Men jag lever fortfarande kvar där, det blev så många starka intryck, det var så intensivt men också svårt. Att möta mänskor som lider både av hunger, smärta och stora svårigheter är svårt.
Handikappforums styrelse hade fått en inbjudan till Bryssel för att bekanta sig med EU. Tanken var att handikapporganisationerna informeras om hur beslutsfattande går till på EU-nivå.
Valdebatten kring handikappfrågor i Vasa stadsbibliotek samlade ett trettiotal människor. De flesta partier fanns representerade, och flera av kandidaterna hade själva ett funktionshinder. Som moderator fungerade Marjatta Vehkaoja. Jag deltog i debatten i samband med mitt besök i Vasa.
När jag besöker Vasa brukar dagarna bli bråda och händelserika. Så också förra veckan, då jag inledde torsdagen med en träff hos Vasa stads socialarbetare inom handikappsektorn. Mitt egentliga ärende handlade om fritid och läger men snabbt gled vi in på tjänster.
I mitten av september var FDUV värd för ett nordiskt möte i Helsingfors. Nordiska samarbetsrådets möten är värdefulla eftersom vi får goda tips för hur vi kan påverka i samhället och idéer för hur vi kan utveckla verksamheten.
Kommunalvalet närmar sig och FDUV utarbetar som bäst ett valprogram. För FDUV är det viktigt vem som beslutar i kommunen, vi vill påverka hur resurserna fördelas i fortsättningen.
Det finns ett hot om att RAY:s utdelning till allmännyttiga organisationer minskar, och att RAY:s avkastning fördelas på annat sätt. Hur ska organisationerna inom social- och hälsovården kunna fortsätta sitt värdefulla arbete om stöden bara minskar.
Förra veckan läste jag något otäckt i HBL. En person med utvecklingsstörning hade blivit avrättad i Texas trots att hans försvarsadvokater försökt argumentera att han har utvecklingsstörning och inte helt förstått sina gärningar.
Alla former av kommunikation och ny teknik är flitigt i bruk andra veckan i juni när familjer med Downs syndrom samlas på Norrvalla i Vörå. Det viktigaste på kursen är ändå att få träffa andra familjer som är i en liknande situation och utbyta erfarenheter.
Kehitysvammaliittos fullmäktige hade möte härom veckan. Några fullmäktigeledamöter hade förberett en skrivelse där de önskade att fullmäktige skulle ta avstånd från de fortsatta planerna för avveckling av institutioner.
FDUV har blivit medlem i FIDIDA, ett samarbetsförbund för utvecklingssamarbete och funktionshinder, vilket betyder att FDUV nu kan få hjälp och stöd med det fortsatta utvecklingssamarbetet i Kenya.
Vilken vecka det har varit! Seminariet Tarinoita kansalaisuudesta har pågått hela veckan och dessutom har vi haft besök av Circus Sonnenstich från Berlin.
FDUV kommer att framföra sina kommentarer om KEHAS-programmet "Den riksomfattande planen för utveckling av tjänster som ersätter institutionsvård i samfundet" den 7 mars på Social- och hälsovårdsministeriet. Här några tankar inför mötet.
Ja, det har varit tyst i min blogg en tid, jag har legat hemma och snörvlat. En ordentlig vinterförkylning har drabbat mej. Men före jag la mig i sängen hade det hunnit hända en hel del också inom intressebevakningen.
Tammerfors har blivit den nya mötesplatsen för Svenskfinland. Där ordnas möten för att det ska bli så rättvist som möjligt, alla har lika lång väg. Sällan har det varit en så livlig diskussion som på DUV-dagarna under senaste veckoslut.
Jag läste med intresse i HBL (lördagen den 28 januari 2012) en artikel där det framkommer att den svenska specialundervisningen står inför förändringar.
Enligt ett förslag i Utbildningsnämnden ska specialundervisningen koncentreras och därmed segregeras från den övriga undervisningen. Vilken bakgrunden är och varför man vill bygga större segregerade enheter förblir oklart?
Den första veckan på året var lugn men det kan man inte säga om läget nu.
Allt kör igång och man borde hinna på så många möten, för att inte missa något. I går träffades Delegationen för boende för personer med utvecklingsstörning.
Hej, jag är verksamhetsledare på FDUV, Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf.
Jag har länge tänkt blogga för jag tycker det är ett bra sätt att få sin röst hörd och dela med sig av sina erfarenheter. Min avsikt är att beskriva min vardag och på vilket sätt jag arbetar för personer med utvecklingsstörning.