I vår blogg skriver vår personal tankar och reflektioner kring sitt arbete eller aktuellt inom funktionsrättsområdet. Vi kan också anlita gästbloggare. Om du vill skriva kan du vara i kontakt med förbundets informatör.
Årets rekreationsdagar ordnas på vackra Sjömansro i Lappvik. Dagarna riktar sig till föräldrar och anhöriga. Samtidigt ordnas ett barn och syskonveckoslut på Högsand.
Närståendevården utreds som bäst av en nationell arbetsgrupp och stödet till närståendevårdare väcker diskussion på olika håll. Det handlar bland annat om orättvisan i att stödbeslut mellan olika kommuner varierar.
Seminariet ”Egen makt- en konferens om egen makt” har just avslutats i Tammerfors. Dagarna har kretsat kring frågor om självständighet, delaktighet och om att skapa kontaktytor mellan personer med utvecklingsstörning och det omgivande samhället.
LL-Center vid FDUV har fått fortsatt finansiering av Penningautomatföreningen RAY för att jobba med läsombud. Det nya projektet heter Läsombud – Lukutuki och pågår 2013–2015.
Den 23 april blir det Snurrglädje på Vegahuset för alla som gillar liv och rörelse. Kvällen passar både barn med föräldrar eller dig som vill ta med en stödperson! Evenemanget är gratis och vi bjuder på snurriga makaroner och prinskorv.
Ekonom Jyrki Pinomaa har valts till ny vd för Boendeservicestiftelsen ASPA. Pinomaa är känd för sitt engagemang i frågor kring utvecklingsstörning. Han tillträder tjänsten 1.8.2013.
Konferensen Egen makt arrangeras i Tammerforshuset i Tammerfors 12-13 juni och handlar bl.a. om individuellt boende, stöd i att fatta beslut och självbestämmande. Talare kommer både från Finland, Sverige och USA!
Den internationella dagen för Downs syndrom firas den 21 mars med en jättekonferens i New York, USA. Down Syndrome International uppmanar nu oss att dra på färggranna sockor samma dag för att väcka uppmärksamhet och berätta om dagen.
Torsdagen den 6 mars deltog Elina och jag i ”Meille suunniteltu, meidän kanssa”-seminariet (ung. ”Planerat för oss, med oss”). Under seminariet presenterades resultat från det första skedet i projektet ”Arjen keskiössä” och dagen gav oss många tankeställare. Hur beaktar man brukarens önskemål och behov då man planerar och bygger? Har brukaren möjlighet att påverka var och med vem han bor?
Välkommna på sinnesfest för alla barn med familjer till Annegården i Helsingfors lördagen den 6 april kl. 12-16. Under festen kan man ta del av teaterföreställningar och över 20 verkstäder. Fritt inträde!
Vad händer när ett barn med funktionsnedsättning går ut grundskolan? Vilka utbildningsmöjligheter finns det? Och hur ska ungdomar med funktionsnedsättning komma in i arbetslivet efter studierna? Är läroavtal ett alternativ?
Omkring 70 personer, bland dem anhöriga, representanter för myndigheter, kommuner och serviceproducenter, fick torsdagen den 14 februari chansen att lyssna på forskare Simon Duffy från Storbritannien som anser att alla, oberoende av funktionsnedsättning, ska få råda över sina egna liv.
Det finns ännu platser kvar på seminariet Att få välja hur du vill bo som arrangeras den 14 februari i Helsingfors. Seminariet arrangeras av FDUV i samarbete med Finlands kommunförbund, Handikappserviceprojektet - Eskoo samkommun, Handikappserviceprojektet - Kårkulla samkommun och Institutet för hälsa och välfärd (THL).
Valdebatten kring handikappfrågor i Vasa stadsbibliotek samlade ett trettiotal människor. De flesta partier fanns representerade, och flera av kandidaterna hade själva ett funktionshinder. Som moderator fungerade Marjatta Vehkaoja. Jag deltog i debatten i samband med mitt besök i Vasa.
LL-Center vid FDUV har tillsammans med Justitieministeriet gett ut en ny lättläst broschyr om att rösta i kommunalval. Broschyren är gratis och kan beställas från LL-Center.
Upphandlingslagen i Finland är den striktaste inom EU och leder till att utvecklingsstörda personer och deras närstående inte får sin röst hörd i ärenden som gäller dem själva.
I många kommuner är det fortfarande inte självklart att personer med utvecklingsstörning ska få välja var och med vem man bor, när och hur man rör sig utanför hemmet och vad man vill göra på fritiden.
Personer med utvecklingsstörning har samma rätt som alla andra till goda och jämlika levnadsvillkor. FDUV lyfter i sitt valprogram fram tjänster som våra medlemmar anser vara viktiga, men som fortfarande upplevs som bristfälliga.
FN:s läskunnighetsdag firas i morgon, lördagen 8 september. Alla har rätt till läsning, även de som har inlärningssvårigheter eller som behöver lättlästa böcker av andra orsaker. Vet du om det finns lättlästa böcker på ditt lokala bibliotek?
FDUV:s projekt Skräddarsydd boendeservice inleds lördagen 29.9.2012 med ett kickoff-seminarium. Seminariet är riktat till flyttare, anhöriga och andra intresserade i huvudstadsregionen.
FDUV:s Styrka genom nätverk arrangerar i samarbete med Svenska studiecentralen en aktivitetsdag i Åbo lördagen 8.9. Dagen är öppen för alla som har barn med särskilda behov. Det finns möjlighet att bland annat prova på cirkus med Turun sirkuskoulu.
FDUV:s Styrka genom nätverk är riktat till föräldrar som har barn och unga med särskilda behov. Det finns fem regionala grupper i föräldranätverket: två i Österbotten, två i Nyland och en i Åboland. Höstens program finns nu på nätet.
De finlandssvenska friidrottsdagarna arrangeras inkommande helg i Nedervetil. Till evenemanget kommer 90 idrottare och 140 deltagare från olika håll i Svenskfinland. Arrangör är DUV i Karlebynejden.
Den 2-7 juli arrangerades FDUV:s första IT-läger någonsin. Lägret hölls i det natursköna Lehmiranta i Salo inom ramen för projektet Lättläst IT enligt Tikas.
Sista veckan i juni samlas sex familjer och inalles 35 personer på anpassningskurs i Päiväkumpu, Karislojo. Trots varierande och väldigt olika diagnoser rådet en stark känsla av gemenskap bland deltagarna.
FDUV:s lägersommar inleds veckan efter midsommar med bland annat temaläger på Högsand i Nyland, hantverksläger i Bjärnå i Egentliga Finland och barnläger på Kilen i Österbotten. Under sommaren ordnar FDUV sammanlagt 28 olika läger för medlemmar runtom i Svenskfinland.
En lättläst webbplats som berättar om tjänsterna i städerna Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla har nu öppnats på adressen www.helsingforsregionen.fi/lattlast.
FDUV kommenterade i början av juni Social- och hälsovårdsministeriets rapport kring klientens självbestämmande inom social- och hälsovården. Det finns ett stort behov av att förnya lagstiftningen när det gäller begränsningarna i självbestämmandet.
Kläm på milin ordnades för första gången på svenska i samarbete mellan FDUV och MPK och Jakobstads Kotu-avdelning. Deltagarna kom från hela Svenskfinland.
Festivalen Världen i byn samlade en rekordpublik till Kajsaniemiparken och järnvägstorget i Helsingfors under helgen 26-27.5.2012. Omkring 105 000 personer njöt av det mångsidiga programmet och det soliga vädret. FDUV deltog för fjärde gången i festivalen.
Det första svenskspråkiga militärlägret i Finland för personer med utvecklingsstörning ordnas i Lochteå 26-27.5.2012. Arrangörer är Försvarsutbildningsföreningen i samarbete med FDUV.
Visste du att FDUV har utvecklingssamarbete i Kenya? Är du intresserad av att bli stödperson för personer med funktionshinder? Vill du veta mera om Psykosociala förbundets verksamhet? Höra vad Sympati sysslar med?
Finlandssvenska Friidrottstävlingar går av stapeln 11–12 augusti 2012 i Nedervetil. Arrangör är DUV i Karlebynejden. Anmälningar tas redan emot - välkommen!
Nu kan du lära dig mera om att rösta vid val genom att titta på film! De första lättförståeliga filmerna publicerades den åttonde maj och finns tillgängliga på webben.
Steg för Stegs kampanj "21 kilometer steg för steg" kulminerade lördagen den femte maj när ordförande Jonne Tallberg sprang sitt livs första halvmaraton. Han deltog i Helsinki City Run för att visa att vem som helst kan göra vad som helst om man bara vill.
Lördagen den 5 maj antar Steg för Stegs ordförande Jonne Tallberg en av sitt livs största utmaningar. Han deltar i halvmaratontävlingen Helsinki City Run för att stöda kampanjen "21 km Steg för Steg". Med kampanjen vill Steg för Steg inspirera alla att följa sina drömmar och möta sina utmaningar.
Jobbar du på bibliotek i Svenskfinland? Kom och hör Ingela Karlsson från biblioteket i Norrköping berätta om hur de jobbar med läsombud och lättläst i Sverige. Seminarierna är gratis för bibliotekspersonal.
FDUV framförde sina kommentarer om KEHAS-programmet "Den riksomfattande planen för utveckling av tjänster som ersätter institutionsvård i samfundet" den 7 mars på Social- och hälsovårdsministeriet.