Nu krävs krafttag för att ro funktionshinderlagen i hamn och få servicen i välfärdsområdena i skick. Det understryker FDUV som samlades till förbundskongress på Åland 28–29.10.2023. Förbundskongressen beslöt också att FDUV ska utreda möjligheterna för en statlig ursäkt för personer med funktionsnedsättning. Kongressen omvalde Mikaela Björklund till ordförande för förbundet.
– Vårt samhälle är inne i en stor förändringsprocess som påverkar personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras familjer på många sätt. Nu när strukturer och servicestigar byggs om och ny funktionshinderlagstiftning är på kommande är det viktigt att dessa personers mångskiftande behov beaktas. Här har FDUV en viktig roll i att föra fram deras röst och bidra med sakkunskap. Det är en ära att få fortsätta leda förbundet i dessa turbulenta tider, säger Mikaela Björklund.
Resolution från förbundskongressen
År 2023 har varit ett socialpolitiskt historiskt år i Finland. I januari överfördes ansvaret för social- och hälsovården till de nya välfärdsområdena och specialomsorgsdistrikten inklusive Kårkulla samkommun lades ner. Det har länge funnits ett behov av att utveckla tjänsterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Övergången till välfärdsområdena har dessvärre inte varit smärtfri utan medfört mycket extra besvär för personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras familjer.
En annan stor och viktig reform som påverkar deras liv är förnyelsen av funktionshinderlagstiftningen. Den efterlängtade lagen om funktionshinderservice godkändes i mars, men ikraftträdandet sköts sedan upp och lagen ska ännu revideras. Nu krävs krafttag för att ro funktionshinderlagen i hamn och få servicen i välfärdsområdena i skick!
Tvåspråkiga välfärdsområden måste samarbeta för att trygga tjänster på svenska
De stora bristerna inom funktionshinderservicen i välfärdsområdena måste åtgärdas så fort som möjligt. Våra medlemmar vittnar om svårigheter att nå fram till socialarbetare, brist på svenskkunnig personal, utmaningar med att få beslut om service man behöver och okunskap kring målgruppen.
För att garantera tillgången till specialomsorgstjänster på svenska behövs samarbete på bred front i Svenskfinland. Samarbetsavtalen mellan de tvåspråkiga välfärdsområdena spelar en central roll för att servicen på svenska för personer med intellektuell funktionsnedsättning ska kunna tryggas. Särskilt när det gäller experttjänster på svenska krävs samarbete på nationell nivå.
När de nya strukturerna och tjänsterna byggs upp är det av yttersta vikt att det görs i samarbete med personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga så att de utgår från de faktiska behoven.
Det kommer att ta flera år innan en stor förändring som vårdreformen etableras. Fastän välfärdsområdena har haft svårigheter och stora utmaningar med ekonomin, ser vi också många möjligheter med reformen. För att välfärdsområdena ska lyckas i sitt uppdrag är det helt centralt att de garanteras tillräcklig finansiering och har kunnig personal.
Den nya funktionshinderlagen ska behandla alla funktionshindergrupper jämlikt
FDUV är besviken över beslutet att senarelägga ikraftträdandet av funktionshinderlagen till 1.1.2025. Senareläggningen och justeringen av lagen får inte medföra försämringar. Det är viktigt att lagens tillämpningsområde inte snävas till så att personer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning eller till exempel autism blir utan tjänster. Alla funktionshindergrupper ska behandlas jämlikt. Funktionshinderlagen får inte heller bli en sparlag. Vi behöver snarast en ny lag som är i enlighet med FN:s funktionshinderkonvention som Finland redan ratificerat 2016.
FDUV hoppas även att regeringen påskyndar arbetet med att uppdatera lagstiftningen om självbestämmanderätt och begränsningsåtgärder.
Förbundsstyrelsen 2024–2026
Pedagogie doktor, Närpes stadsdirektör Mikaela Björklund fortsätter som FDUV:s ordförande de kommande tre åren. Björklund har varit ordförande för FDUV sedan 2018.
Presidiet:
- Mikaela Björklund, ordförande
-
Beatrice Wahlström, vice ordförande (DUV i Östra Nyland)
-
Christel Granholm-Hagen, vice ordförande (DUV i Jakobstadsnejden)
Medlemmar:
- Jon Jakobsson, personlig ersättare Johan Palmén (DUV i Mellersta Nyland)
- Leo Puhakka, personlig ersättare Thomas Eklund (DUV i Västnyland och Kimitonejden)
- Ann-Sofie Holmberg, personlig ersättare Hans Henriksson (DUV i Västra Åboland)
- Susan Enberg, personlig ersättare Ove Smeds (DUV på Åland)
- Christina Mannfolk, personlig ersättare Marja Forsén (DUV i Sydösterbotten)
- Marion Norrgård-Långbacka, personlig ersättare Tobias Ståhlberg (DUV i Vasanejden)
- Tina Holms, personlig ersättare Ann-Kristin Snellman (DUV i Nykarleby)
- Eivor Hansén, personlig ersättare Benita Haals (DUV i Karlebynejden)
- John Pelkonen, personlig ersättare Jonas Bergholm (Steg för Steg)
Om kongressen
FDUV samlades till förbundskongress lördagen den 28–29 oktober 2023 i Mariehamn på Åland. Förbundskongressen är FDUV:s högsta beslutande organ som sammankommer vart tredje år. Mötesombuden består av representanter för förbundets medlemsföreningar. Kongressen tog också ställning till bland annat förbundets strategi och ett politiskt program.
Under förbundskongressen tillkännagavs även Sigfrid Törnqvist-prisets vinnare:
Mera information
- Mikaela Björklund, ordförande, bjorklundhmikaela@gmail.com, 040 709 16 55
- Annette Tallberg-Haahtela, verksamhetsledare, annette.tallberg-haahtela@fduv.fi, 040 848 93 00
- Matilda Hemnell, informatör, matilda.hemnell@fduv.fi, , 040 503 72 30
Pressbilder:
Foto: Tinca Björke