Det andra Sigfrid Törnqvist-priset går till Sixten Snellman för hans pionjärarbete för svenskspråkig utbildning för personer med intellektuell eller liknande funktionsnedsättning. Sixten Snellman var rektor för Optimas yrkesinriktade specialundervisning 1990–2018.
– Jag har haft förmånen att ha ett av de bästa jobben för mig i Svenskfinland. Ett oerhört fint jobb! Jag har glatt mig över att få vara en del – en liten kugge i hjulet – i att göra livet bättre för ungdomar i behov av särskilt stöd och deras familjer, säger Sixten Snellman.
Sigfrid Törnqvist-priset är instiftat av FDUV och ska gå till en person eller aktör som genom sitt bemötande eller på annat sätt gjort en betydande insats för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland. Priset delas ut vart tredje år i samband med förbundets kongress och har fått sitt namn efter Sigfrid Törnqvist, initiativtagare till Samariterstiftelsen som senare blev FDUV.
Allmänheten har fått föreslå pristagare. Sammanlagt kom det in 24 nomineringar. En jury bestående av FDUV:s ordförande Mikaela Björklund, Steg för Stegs ordförande Andrea Westerlund och tidigare mottagaren av priset Nalle Öhman har sedan valt en vinnare bland alla inkomna förslag.
Juryns motivering:
Sixten Snellmans pionjärarbete har varit avgörande för svenskspråkig utbildning för personer med intellektuell eller liknande funktionsnedsättning. Under åren 1990–2018 utvecklade Sixten Snellman den yrkesinriktade specialundervisning som vi i dag känner till som Optimas krävande särskilt stöd. Verksamheten startade i Nykarleby med 13 studerande, i dag har den över 140 studerande runtom i Svenskfinland.
Genom sin insats som rektor för Optima har Sixten Snellman lotsat ungdomar med särskilda behov till ett självständigt liv och ut på arbetsmarknaden, samt bidragit till att så sker även i dag. Hans människosyn och värdegrunder lever kvar inom Optimas alla enheter inom krävande särskilt stöd.
Sixten Snellman har bemött både personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga individuellt. För honom har mötet med människan och en fungerande kommunikation varit a och o. Han har genuint sett potentialen hos målgruppen och velat ge den möjlighet att utvecklas. Som inbiten optimist har han sett möjligheter framom hinder. Samtidigt har han haft både vilja och förmåga att ta tag i och lösa olika slag av kriser och utmaningar.
Sixten Snellman har sagt att hans drivkraft varit att hjälpa människor att få ett bättre liv. Det har han gjort. Genom sin insats har han på ett betydande sätt medverkat till att flertalet svenskspråkiga ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning fått en utbildning och tagit avgörande steg mot vuxenliv.
Mera information:
- Matilda Hemnell, FDUV, informatör, 040 503 72 30, matilda.hemnell@fduv.fi
- Sixten Snellman, 044 714 20 90, sixten.snellman@gmail.com
Foto: Linda Tallroth-Paananen
Se video när pristagaren överraskas