FDUV har gett ett utlåtande om förslaget till lag om att grunda ett bolag med specialuppgifter för sysselsättning av partiellt arbetsföra personer. Bolaget har tidigare uppmärksammats under arbetsnamnet Välittäjä AB eller så har det hänvisats till en finsk Samhall-modell.
Om lagförslaget
Regeringen Marin har fastställt att övergångsarbetsmarknaden ska utvecklas för att möjliggöra arbete för fler partiellt arbetsföra personer, personer som i dag står utanför arbetsmarknaden. Finland har tagit modell av det svenska bolaget Samhall som sysselsätter personer med funktionsnedsättning i olika arbetsuppdrag speciellt inom servicesektorn. Lagförslaget baserar sig på en utredning över Samhalls verksamhet i Sverige.
I den nya lagen föreslås att det också i Finland grundas ett bolag med specialuppgifter inom sysselsättning. Bolaget föreslås vara helt och hållet statsägt och verksamheten ska sysselsätta personer som står utanför arbetsmarknaden samt stödja övergången till arbete på den öppna arbetsmarknaden.
FDUV:s utlåtande
I vårt utlåtande har vi fäst uppmärksamhet vid hur bolagets sysselsättandeverksamhet kunde gynna personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Vi lyfter särskilt upp följande frågor:
- Inget vinstkrav
Det får inte införas vinstkrav på bolagets verksamhet. Bolagets resultat bör mätas på andra sätt än genom ekonomisk vinst. I Sverige har ökat vinstkrav lett till att de som verkligen behöver stöd för att komma ut i arbetslivet blir utanför.
- Arbete med stöd
Arbete med stöd (Supported Employment) är en beprövad metod för att hjälpa personer med funktionsnedsättning hitta, få och behålla arbete och metoden kunde utgöra arbetssättet inom bolaget.
- Inte bara fokus på den privata marknaden
Kunduppdragen bör sökas inom varierande branscher, även inom den kommunala sektorn, för att främja sysselsättningen av personer med olika intressen och olika funktionsnedsättningar.
- Egen verksamhetproduktion
Kunduppdrag inom servicesektorn kan ställa höga krav på arbetstagaren och därför kunde egen produktion utgöra ett viktigt komplement till arbetsuppdragen.
- Möjlighet till deltidsarbete
Det bör vara möjligt att jobba deltid inom bolaget för att kunna kombinera inkomster med sjukpension.
- Ökad kunskap om IF inom TE-byråerna
TE-byråerna har ringa erfarenhet av att bemöta och stöda personer med intellektuell funktionsnedsättning. Kunskapsbristen och resurserna behöver åtgärdas för att anvisning av den här målgruppen till bolaget ska fungera.
- Information på lätt svenska
Information om bolaget och dess möjligheter måste finnas också på lätt svenska.
- Verksamhet på svenska
Bolaget bör ha verksamhet på svenska så att det blir en reell möjlighet också för svenskspråkiga med intellektuell eller liknande funktionsnedsättning. Handledning på det egna modersmålet är också en fråga om arbetssäkerhet.
FDUV:s alla utlåtanden finns på fduv.fi/utlatanden