I och med coronakrisen lever vi alla i ett undantagstillstånd. Då är det extra viktigt att vi har förtroende för myndigheter och att vi inte skapar ytterligare oro, utan förutsätter att lagen och de nationella principerna verkligen följs.
Det har kommit till vår kännedom att man i en kommun bett personalen på en boendeenhet att lista de personer på boendet som inte skulle ha rätt till intensivvård ifall ett sådant behov uppstår. Detta har förståeligt nog väckt oro och många frågor.
Enligt människorättsprincipen kan man inte neka intensivvård på grund av funktionsnedsättning. Det är fastslaget i de etiska riktlinjerna för intensivvård som finns på Suomen Tehohoitoyhdistys webbplats (endast på finska). För intensivvård finns alltså tydliga anvisningar och principer. Riksomfattande etiska delegationen inom social- och hälsovården ETENE påminner om att etiska principer inom social- och hälsovården även gäller under undantagstillstånd (endast på finska).
Läkarna spelar en central roll när det gäller prioriteringsbeslut inom intensivvård i och med att de besitter den nödvändiga medicinska expertisen. Funktionsnedsättning är inte en grund till att man kan nekas intensivvård.
Det är naturligt att det i en dylik extraordinär situation dyker upp frågor om prioritering. Vem kan erbjudas intensivvård och vem blir utan, om det blir brist på intensivvårdsplatser? I flera europeiska länder har detta väckt debatt.
Här i Finland måste vi ändå lita på våra myndigheter och att rådande regler och principer gäller. Statsrådet har infört undantagstillstånd med bland annat begränsningar i rörligheten särskilt med tanke på att skydda just olika riskgrupper och människor i utsatt position.
Missförstånd och feltolkningar av situationen förekommer och de måste rättas till. Om vi får till vår kännedom övertramp, där man tolkat att personer med funktionsnedsättning inte skulle ha rätt till samma vård som andra, kommer vi genast att reagera och kämpa för att regler och principer följs. Vi har alla samma människovärde.
Just nu ser vi att en mer akut fråga är att personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga får service och nödvändigt stöd så att de orkar, klarar sin vardag och inte blir ensamma. Vi efterlyser flexibilitet och kreativa lösningar av serviceproducenter, skolor och kommunernas funktionshinderservice. Det här klarar vi tillsammans!
Text: Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare
Foto: Sofia Jernström
Läs också: